Iráni vezető Tel-Aviv földig rombolásával fenyeget

Az Iráni Forradalmi Gárda korábbi vezetője azt is elmondta, hogy Teheránnak pontos információi vannak az Egyesült Államok minden katonai és civil mozgásáról a térségben – számol be a Times of Israel.

A volt katonai vezető szerint Irán csak a megfelelő alkalomra vár, hogy Tel-Avivot a földig rombolja. Mindezt bosszúból tenné, mert állítólag Kaszim Szulejmáni tábornokot izraeli segítséggel likvidálta az Egyesült Államok.

Mohsen Rezaei a libanoni, Hezbollah által működtetett Mayadeen televíziós csatornának arra kérdésére, miszerint Irán vajon támadná-e Izraelt egy Amerikával folytatott háború során, elmondta:

„Kétség sem fér hozzá. Tel-Avivot a földig rombolnánk. Ezt már régóta tervezzük. Ha Amerika bármit lép, az nekünk jó ürügy lesz Izrael ellen, amiért az részt vett a Szulejmáni elleni merényletben. Alig várjuk, hogy Amerika ürügyet szolgáltasson, csakúgy mint tettük ezt Ayn Al-Asszad esetén”

– mondta Hamenei ajatollah tanácsadója az amerikai támaszpontra utalva.

Rezaei már korábban is számos alkalommal fenyegette Izraelt, legutóbb januárban nyilatkozta, hogy „Irán válasza Szulejmáni meggyilkolására súlyos lesz, Haifa és izraeli katonai támaszpontok lesznek elsősorban majd támadásaink célpontjai.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem hagyta szó nélkül az iráni fenyegetést. Egy Jeruzsálemben tartott konferencián kijelentette:

„Keményen kiállunk azokkal szemben, akik életünkre törnek. Elhivatottan és erősen. Aki ránk mer támadni, súlyos következményekkel kell számoljon.”

Rezaei a szombat esti libanoni televíziós interjúban azt is elmondta, hogy országa szorosan nyomon követi az amerikai mozgásokat a térségben:

„Természetesen pontos információink vannak, Allahnak hála. Minden amerikai támaszpontot megfigyelésünk alatt tartunk. Minden amerikai repülőgép-anyahajót figyelünk”

– mondta Rezaei.

„Tudunk minden hajóról az Indiai-óceánon, az Ománi-öbölben, a Perzsa-öbölben, Katarban és Bahreinben, és pontosan tudjuk, mit csinálnak Irakban is.”

A magas rangú tisztviselő hozzátette, hogy még az amerikai katonák szállodai tartózkodásáról is tudnak mindent. „Információink pontosak. Az Ayn Al-Asszad bázist is azért támadtuk, mert tudtuk, hogy az amerikaiaknak mennyire fontos”.

Hétfőn a Pentagon közölte, hogy a támaszpont elleni támadásban számos amerikai katona agykárosodást szenvedett és legalább százan most is szenvednek a támadást követő hatásoktól.

Netanjahu és Bennett célzott likvidálásokkal fenyegeti a Hamászt

A miniszterelnök szerint a terrorcsoport vezetőinek fel kéne frissíteniük az Iszlám Dzsihád parancsnok meggyilkolásával kapcsolatos emlékeiket.