Sajnálja az AIPAC, hogy „radikális demokraták” ellen kampányolt

A legnagyobb Izraeli-párti lobbiszervezet bocsánatot kért egy Facebook reklámért, amelyben egyes demokrata politikusok antiszemitizmusa ellen tiltakoztak. 

A leghíresebb amerikai Izrael párti lobbi szervezet a közelmúltban a legnagyobb közösségi média oldalra egy reklámot, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy „a demokrata pártban néhány radikális politikus antiszemita rendelkezéseket akar lenyomni az amerikaiak torkán.”

A videó arra biztatta a demokrata szavazókat, hogy írjanak a kongresszusi demokratáknak és szólítsák fel őket arra, hogy ne hagyják cserben Izraelt.

Mintegy 30 ezren látták a mozgósító reklámot, mielőtt az AIPAC letörölte és bocsánatot kért a demokrata párttól — számolt be a The Jerusalem Post. A Twitteren közzétett nyilatkozatában a szervezet leírta: „értékelik, hogy a demokrata párt többsége Izrael mellett áll, és sajnálják, hogy egy rosszul megfogalmazott és felbujtó reklámot töltöttek fel.”

„A letörölt videó az Izrael-barát demokratáknak arra a jogos aggodalmára akarta felhívni a figyelmet, hogy van egy kicsi, de egyre növekvő csoport Kongresszuson belül és kívül, amely azon dolgozik, hogy lerombolja a kétpárti konszenzust és megrontsa az amerikai-izraeli kapcsolatokat” — tette hozzá az AIPAC.

Tavaly a demokrata elnök jelölt aspiránsok nem mentek el az AIPAC éves rendezvényére, hanem inkább a baloldali JStreet meghívását fogadták el, miután a párton belül többen felszólaltak a szervezet ellen.

A demokraták hagyományosan támogatták az Izrael-párti lobbit és ez a támogatás a Kongresszuson belül még mindig jelentős. A nyáron például egy nagy csoport demokrata képviselő látogatott el Izraelbe, amelynek költségeit az AIPAC fedezte.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán.