Ajatollah: Senkire sem jelentünk veszélyt

Ellentmondásos beszédében azonban hozzátette, a perzsa államnak erősnek kell lennie, hogy „sikerrel szálljon szembe ellenségei cselszövéseivel”.

„Irán egyetlen országra sem jelent veszélyt” — jelentette ki az iráni legfelsőbb vezető, Hamenei ajatollah szombaton, hozzátéve, hogy emellett Teheránt eltökélt saját biztonságának garantálásában. Az ajatollah az iráni légierő parancsnokainak tartott beszédében tette ellentmondásos kijelentéseit.

Az elmúlt időszakban mind a régió számos arab országában, mind nyugati országokban egyre fokozódik az aggodalom Irán katonai ambíciói és atomprogramjával kapcsolatban.

A 2015-ös atomalku szétesése óta a perzsa állam nyíltan és látványosan fokozta urándúsító tevékenységét. Egy atombombával rendelkező Irán nem sokak szerint nem csak az ország által rendszeresen elpusztítással fenyegetett Izraelt, hanem a régió országait, sőt, bizonyos szakértők szerint Európát is fenyegetheti.

Ali Khamenei nem a zsidókat temetné föld alá, hanem „csak” Izraelt

Az iráni vezető pénteken pontosította Teherán szándékait.

Hamenei szerint az Iránra kivetett amerikai szankciók „bűncselekmények”, de van egy jó oldaluk is, „lehetőségünk nyílik arra hogy a gazdaságunkat függetlenítsük az olajexportoktól”.

Szombati beszédében az iráni legfelsőbb vezető látszólag pacifista hangnemű beszédében azért hozzátette, az iszlám köztársaságnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy sikeresen ellenálljon az „ellenség ármányainak”.

„Meg kell erősödnünk annyira, hogy véget tudjunk vetni ellenségeink cselszövéseinek … Minden iráni nemzettel szembeni szándékuk kudarcra van ítélve,” — Hameneit az iráni állami televízió.

Az iráni legfelsőbb vezető a légierő parancsnokainak elmondott beszédében arra is kitért, hogy Irán rendkívül erős légierővel rendelkezik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok az ország 1979. évi iszlám forradalma óta korlátozza az országot.

„A forradalom óta az volt a céljuk, hogy megakadályozzák azt, hogy erős légierőt építsünk ki … de most nézzenek ránk. Repülőgépeket építünk. Nyomásgyakorlásukból lehetőséget kovácsoltunk,”– idézi Hameneit az IRNA hírügynökség.

Irán idén ünnepli az iszlám forradalom 41. évfordulóját, melynek során az amerikai támogatást élvező Mohamed Reza Pahlavi sah uralmát megdöntötték. Az iszlám köztársaság megesküdött, hogy növelni fogja katonai erejét a nyugati országokból egyre fokozódó nyomás ellenére, mellyel katonai képességeinek visszafogását igyekeznek elérni, beleértve az ország ballisztikus rakéta programját.

Gyengülésnek indulhat Irán regionális befolyása?

Felmerül a kérdés, hogy vajon az iraki és libanoni felkelések, illetve az Irán elleni amerikai szankciók hatása megtörheti-e a perzsa állam befolyását a térségben.