Ali Khamenei nem a zsidókat temetné föld alá, hanem „csak” Izraelt

Az iráni vezető pénteken pontosította Teherán szándékait.

„Sokszor szóba került ‘Izrael Államának’ eltüntetése; de ez nem a zsidó emberek eltűnését jelenti, velük nem akarunk semmit. Ez annak a rezsimnek, a megszálló rezsimnek az eltüntetését jelenti” — mondta pénteken Ali Khamenei  „cionista rezsimet” is emlegetve.

A Jerusalem Post írásából az is kiderül, az ajatollah szerint „miután Izrael eltűnik, Palesztina népének — legyenek muszlimok, keresztények vagy zsidók — maguknak kell kormányt választaniuk”. Noha leszögezte, a palesztinok „megsemmisítenék a Benjamin Netanjahuhoz hasonló embereket”.

Khamenei továbbá kijelentette: „nem vagyunk antiszemiták”, továbbá szerinte „Iránban a zsidók biztonságban vannak”.

Napjainkban közel 20 ezer zsidó él a perzsa államban. A közösség nagy része Izraelbe vagy az Egyesült Államokba menekült az 1979-es iráni forradalom során — az ott maradtak beszámolói szerint viszonylag szabadságban gyakorolhatják vallásukat a hatóságok beleegyezésével.

A politikai és katonai vezetés részéről azonban rendszeres témaként merülnek fel a zsidó állam megsemmisítéséről szóló tervek. Nemrég például az iráni külügy „békés és harmonikus” újévi kívánságai után az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka újfent Izrael megsemmisítésével fenyegetőzött. Nem mellesleg pedig a teheráni vezetés nyíltan támogatja a Hezbollah libanoni síita, valamint a palesztin Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezeteket.

Irán: Izrael megsemmisítése már „karnyújtásnyira” van

Az iráni külügy vasárnapi „békés és harmonikus” újévi kívánságai után az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka újfent Izrael megsemmisítésével fenyegetőzött hétfőn.