Újabb terrorista vezért likvidált Amerika

Az Arab-félsziget al-Kaidájának fővezérével Jemenben végzett az Egyesült Államok hadiereje — ezt  Donald Trump jelentette be.

Kászim al-Rajmi, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) néven ismert terrorszervezet vezére volt. Washington az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Rajmi vállalt felelősséget például azért a tavaly decemberi lövöldözésért is, amelyben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája egy pisztollyal három embert megölt és többeket megsebesített a floridai Pensacola haditengerészeti bázison.

„Halála tovább gyengíti az al-Kaida globális mozgalmát, s közelebb visz bennünket ahhoz, hogy felszámoljuk a nemzetbiztonságunkat e csoportok miatt fenyegető veszélyeket”

— mondta Trump a bejelentéskor, anélkül, hogy említést tett volna a művelet végrehajtásának részleteiről.

Fotó: YouTube

Jemeni médiumok az elmúlt napokban úgy értesültek, hogy a terrorista vezérrel egy Márib városában végrehajtott dróncsapásban végeztek. Február 1-jén Trump maga is megosztott néhány olyan Twitter-bejegyzést és médiajelentést, amelyek arról szóltak, hogy légicsapásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának vezérét.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.