Netanjahu üzent Abbásznak: Izraelt nem lehet megfélemlíteni

A miniszterelnök kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék biztonságukat és biztosítsák határaikat és a jövőjüket.

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megőrizzük biztonságunkat és biztosítsuk határainkat és a jövőnket. (…) Vagy önnel vagy ön nélkül – üzent Benjamin Netanjahu Mahmud Abbásznak azok után, hogy Izraelben megint egymás után történtek terrortámadások az elmúlt napokban.

Mint ismert, a Palesztin Hatóság (PA) elnöke korábban azt mondta, Trump bejelentett terve miatt minden kapcsolatot megszakít Izraellel és az amerikaiakkal is. Emellett maga is támogatásáról biztosította azokat az arab és palesztin szélsőséges kezdeményezéseket, amelyek erőszakos „ellenállást” hirdettek az amerikai elnök Marshall-terv szerű gazdasági felzárkóztatást is ígérő javaslata ellen.

Netanjahu tegnap egy országjáró túrán figyelmeztette Abbászt arra, hogy a szélsőséges csoportok hiába próbálkoznak erőszakos és terrorista cselekedetekkel, országa hajthatatlan, felkészült, és nem lehet megfélemlíteni őket.

Az Israel Hayom beszámolójában kitér arra is: az izraeli miniszterelnök visszautasította a PA vezetőjének azt az érvelését, hogy a kialakult feszült helyzetre az adott okot, hogy egyáltalán napvilágra került Donald Trump „évszázad alkuja„.

Rálőttek egy izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában, a merénylőt agyonlőtték

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült. Ez már a második palesztin támadás volt egy napon belül, éjszaka izraeli katonák közé hajtott autójával egy merénylő.

A PA szerint abban ugyanis a palesztinokra nézve igazságtalan és egyoldalú határozatot fektettek le, kisemmizve és jogfosztásban hagyva a palesztinokat, ami — ahogy Abbász szóvívője, fogalmazott — „egyértelműen eredményezhette azt az eszkalációt, amit tapasztaltunk a napokban”.

Gilad Erdan közbiztonsági és Naftali Bennett védelmi miniszter is annak adott hangot, hogy minden szükséges lépést megtesznek azért, hogy állampolgáraik biztonságban tudhassák magukat. Kiemelt elővigyázatossággal kezelik a jeruzsálemi Templomhegy környékét, Júdea-Szamária és a Gázához közeli határvidéket is.

Aviv Kochavi, az IDF vezérkari főnöke is hangsúlyozta, katonái számára minden helyszínen egyértelmű utasításokat adtak a fokozott készültségre, és arra, hogy bármilyen formában is jeletkezne az erőszakos agresszió, azt egyértelmű terrorcselekményként kell kezelni.

Mindeközben Jared Kushner, Trump veje és Közel-Kelet szakértője, az egész „alku” egyik fő szervezője úgy vélte,

„szánalmas kísérlet” az, amire Abbász készül azzal, hogy egy „irreleváns”, egykori bukott izraeli miniszterelnökkel készül közös sajtótájékoztatóra. 

Ezzel Kushner arra utalt, hogy a közelmúlt egyik legszürreálisabbnak tűnő híre alapján Ehud Olmert volt kormányfő, akit korrupciós vádakkal el is ítéltek, közös „béketerv-ellenes” nyilatkozatot kíván tenni Abbásszal.

Öt pont a béketervben, ami felett lehet, hogy ön is átsiklott

Palesztin rabok szabadon engedésére, egy, az egyiptomi határ mentén levő sáv „Palesztinának” juttatására, és a zsidók Templom-hegyen való imádkozásának esetleges engedélyezésére vonatkozó részek is szerepelnek a dokumentumban.