Ditrói konfliktus: „az internetes térben csúcsosodtak ki az indulatok”

A romániai ombudsman szerint a ditrói pékségen alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások érkezése a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött konfliktus vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.

Renate Weber pénteken tette közzé az intézmény honlapján annak a helyszíni vizsgálatnak a következtetéseit, amelyet hivatalból indított és végzett a székelyföldi községben az ázsiai vendégmunkások ügye kapcsán.

Az ombudsman úgy vélte, a konfliktusban annak is fontos szerepe volt, hogy a ditrói lakosok tájékozatlanok voltak a vendégmunkások helyi státusa tekintetében, és alaptalan félelmeket tápláltak velük szemben. E helyzet kialakulásához a médián keresztül érkező téves és megalapozatlan információk is hozzájárultak.

Az ombudsman megállapította, hogy a közösségi portálokon keresztül, az internetes térben csúcsosodtak ki az indulatok. A helyszíni vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a feszültséget sikerült levezetni, a két vendégmunkás biztonságban érzi magát, és folyamatosan dolgozik a pékségben, a ditrói közösség pedig sajnálja a történteket.

Ditrói gyűlölködés: a két ázsiai vendégmunkás vagy a pékség a gond?

A rendőrség gyűlöletbeszéd miatt nyomoz. A kormányzó párt alelnöke szerint az ügy kényes helyzetbe sodorja Romániát Európában. 

Az ombudsman megemlítette, hogy a helyi római katolikus segédlelkész nem megfelelő viszonyulása mélyítette a konfliktust. A polgármester azonban megfelelően kezelte a helyzetet, és mindent megtett azért, hogy megelőzze az indulatok elszabadulását.

Az elöljáró azt is kezdeményezte, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanárainak a bevonásával tartsanak helyi tájékoztató kampányt a további hasonló helyzetek elkerülése céljával.

Az ombudsman közölte: továbbra is figyeli a ditrói ügy fejleményeit. Arra is emlékeztetett, hogy jelentést készít a gyűlöletbeszédről, amelyben arra is kitér, hogy az online térben mennyire hiányzik a gyűlöletkeltő megnyilvánulások szabályozása.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk.

„Egy maroknyi félős polgármester” miatt bukott az Orban-kormány?

A szociáldemokraták és az RMDSZ bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg a jobbközép kormányt.