„Egy maroknyi félős polgármester” miatt bukott az Orban-kormány?

Bizalmatlansági indítvánnyal buktatták meg a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormányt. Az indítványt a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ nyújtotta be a parlamentnek, amely nagy többséggel megszavazta azt – írja a Transindex.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A PSD és az RMDSZ ezzel megakadályozta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet a parlamenti vitát mellőzve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alig három hónapja beiktatott kisebbségi kormánya.

Az RMDSZ becslése szerint a romániai magyarság polgármestereinek 20 százalékát elveszítette volna a kétfordulós rendszerben, mivel az lehetővé tenné, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

A legtöbb polgármesterrel rendelkező PSD is azért tiltakozott a kétfordulós rendszer ellen, hogy megkönnyítse elöljáróinak újraválasztását, illetve elkerülje, hogy a jobboldali jelöltek a második fordulóban összefogjanak ellene.

A PSD-nek és az RMDSZ-nek eredetileg néhány szavazat hiányzott a kormánybuktatáshoz. A mérleg nyelvét ismét Victor Ponta volt kormányfő Pro Romania pártja billentette át, akárcsak tavaly októberben, Viorica Dancila szociáldemokrata kormányának bukásakor. Ponta arra hivatkozott, hogy a parlamentet megkerülő, sürgősségi rendeletek tucatjait elfogadó, az egészségügyet privatizáló Orban-kormány „ámokfutását” meg kell állítani.

Ponta ugyanakkor azzal vádolta a reflektorok előtt egymást támadó PNL-t és PSD-t, hogy a színfalak mögött összejátszanak egymással a kisebb pártok rovására. Szerinte valójában a PNL is csak eljátszotta, hogy kétfordulós polgármester-választást akar, a nagy pártoknak valójában megfelel a jelenlegi egyfordulós rendszer.

Ludovic Orban. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

A kormány bukása megnyitja az utat az év végén esedékes parlamenti választások előrehozása előtt. A kormány bukása ezért mind az ellenzéknek, mind a PNL-nek megfelel.

A parlamenti vitán „szóváltás” alakult ki Dan Barna, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke között – írja a Transindex.

Barna azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy kiszolgálja a szociáldemokratákat, és azt tanácsolta a szövetségnek, hogy a címerükben tüntessenek fel néhány rózsát is, mivel szerinte az RMDSZ lojálisabb a PSD-hez, mint a magyar közösséghez.

Az USR elnöke felrótta a Szociáldemokrata Pártnak és az RMDSZ-nek, hogy az általuk benyújtott bizalmatlansági indítvány egyetlen tétje „egy maroknyi félős polgármester”, akik meg akarják őrizni kiváltságaikat.

„Kelemen Hunor, miért értékesebb az állampolgárok számára a lojális polgármester a hozzáértőnél? Csak mert önök félnek a választásoktól? Mert úgy érzik, kifut a talaj a lábuk alól? Ezért ez a nagy cirkusz? A veszélyt nem a román pártok jelentik, ahogyan azt ön időnként hangoztatja, hanem annak az RMDSZ-nek a szűklátókörűsége, amelyet évek óta egy kisszámú kisebbség kiváltságainak megőrzése foglalkoztat”

– idézi a lap az USR elnökét.

Kelemen Hunor úgy reagált Barna kijelentéseire, hogy „örvendetes”, hogy miközben az USR-nek egyetlen polgármestere sincs, meg akarják szabni a polgármester-választás módját.

„Nagyon sokszor halljuk, és néha mi magunk is mondjuk, hogy olyan országot akarunk, mint Nyugaton – ahol jó élni. Teljesen természetes, hogy az országunkra otthonként tekintünk, és mindenki azt szeretné, ha ez ugyanolyan jól nézne ki, mint a nyugati államok. De ahhoz, hogy eljussunk idáig, elsősorban nekünk, politikusoknak – Önnek is, Dan Barna – kellene úgy viselkednünk, mint Nyugaton a politikusoknak. Elsősorban be kellene tartani az adott szót, tiszteletben kellene tartani a politikai megállapodásokat, és ha választási meggondolásból mégsem sikerül betartanunk az ígéreteinket, nem kellene meglepődnünk a következményeken”

– mondta az RMDSZ elnöke a transindex.ro tudósítása szerint.

A lap felidézi, hogy Ludovic Orban korábban azt nyilatkozta: „ha bukik a kormány, a talpára esik”.

Ezzel arra utalt, hogy a közvélemény-kutatások szerint a választók csaknem fele a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) támogatja, továbbá Klaus Johannis államfő is bejelentette: ha a parlament megbuktatja a kormányt, ismét Ludovic Orbant bízza meg a kormányalakítással.

Az Orban-kormány három hónapja, 2019 novemberében váltotta Viorica Dăncilă kormányát, amelyet szintén bizalmatlansági indítvánnyal buktattak meg – emlékeztet cikkében a transindex.ro.

Ditrói gyűlölködés: a két ázsiai vendégmunkás vagy a pékség a gond?

A rendőrség gyűlöletbeszéd miatt nyomoz. A kormányzó párt alelnöke szerint az ügy kényes helyzetbe sodorja Romániát Európában.