Netanjahu se közvetlenül, se közvetve nem akart Iránnal tárgyalni

Omán 2013-ban felajánlotta, hogy segít közvetíteni Izrael és Irán közt, azonban ezt akkor Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója javaslatára visszautasította, mondván, egy ilyen tárgyalás hasonló egyeztetéseket legitimálna az Egyesült Államok és Irán között – számol be a The Jerusalem Post.

Izraeli illetékesek elmondása szerint 2009-ben Natanjahu megtiltotta a titkosszolgálatnak, a Moszádnak is, hogy akár közvetlen, akár közvetett tárgyalásokat folytassanak Iránnal az ő jóváhagyása nélkül, ilyen utasításra más országokkal kapcsolatban nem került sor.

2013-ban azonban Izrael tudomására jutott, hogy az Egyesült Államok Ománban titkos megbeszéléseket folytat Iránnal, mellyel kapcsolatban akkor Izrael szót emelt Susan Rice akkori nemzetbiztonsági tanácsadónál, mondván, sértő, hogy azt gondolták az amerikaiak, hogy Izrael erről nem szerez majd tudomást.

Mikor még abban az évben a mérsékeltnek mondott Hasszán Roháni nyerte az iráni elnökválasztást, az ománi szultán, Kabúsz bin Szaid az új elnökben lehetőséget látott arra, hogy megkezdődhessenek az Izrael és Irán közti tárgyalások.

Ennek lehetőségéről a Moszád akkori vezetője, Tamir Pardo tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt.

Pardo elmondta Netanjahunak, hogy az ománi szultán kezdeményezte a közvetítést, ami elősegítené a két ország közötti feszültség enyhülését.

Omán egykori szultánja, Kábúsz bin Szaid

Omán immáron öt évtizede tart fenn mérsékelt kapcsolatot Izraellel, megbízható közvetítőnek számít. Tervük szerint az amerikai-iráni megbeszéléseknek súlyt adott volna, ha hasonló egyeztetések kezdődnek Izrael és Irán között is.

Netanjahu azonban a Pardoval történt egyeztetés után kikérte nemzetbiztonsági tanácsadója, Jákov Amidror véleményét is, aki azon az állásponton volt, hogy az ilyen egyeztetés Omán és nem Izrael érdekeit szolgálná. Míg Pardo szerint érdemes lett volna komolyan megfontolni az ománi javaslatot, Amidror ezt nem látta szükségesnek, azon az állásponton volt, hogy az ománi kezdeményezés „az irániaknak és a bennünket eláruló amerikaiaknak szolgáltatna legitimációt.”

Az izraeli válasz Omán felé ezek után az volt, hogy amíg Irán Izrael megsemmisítésére törekszik, Izraelnek nincs miről tárgyalnia.

Más izraeli vezetők úgy vélték, hogy az ománi kezdeményezés jó szándékú, és a tárgyalásokon Irán is elkötelezett lett volna, mely segíthette volna a térségben jelenlévő feszültség csökkentését.

Palesztinok a CIA-nek: fennmarad a titkosszolgálati együttműködés

Mahmúd Abbász „szakítása” Amerikával valószínűleg nem vonatkozik majd az amerikai és a palesztin hírszerzés közti együttműködésre.