Megint szabadlábra bocsátott elítélt késelt Londonban

Az elkövető, Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, vasárnap esti brit médiabeszámolók szerint alig egy hete szabadult a börtönből, a rá kirótt három év szabadságvesztés felének letöltése után.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap esti közleményében bejelentette: a kormány már hétfőn újabb terveket ismertet a terrorcselekményekért elítéltekkel szembeni bánásmód alapvető módosítására.

A támadás a Temzétől délre fekvő Streatham városrész főutcáján, a zsúfolt Streatham High Roadon történt vasárnap délután.

Iszlamista késeléses merénylet Londonban

Ál robbanómellényes terrorista támadt két emberre késsel London déli részén, Streathamben. A helyi hatóságok híradása szerint a férfit a rendőrök azonnal agyonlőtték.

Lucy D’Orsi, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a londoni rendőrség fegyveres védelmi osztagának vezetője vasárnap esti tájékoztatásában közölte: a támadó egy férfit és egy nőt sebesített meg. A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, a nő sérülései nem életveszélyesek.

Az incidensnek van egy harmadik sérültje is, egy nő, aki a tájékoztatás szerint valószínűleg a rendőrségi fegyverhasználat után, üvegszilánktól sebesült meg könnyebben.

Legutóbb november 29-én szintén egy börtönbüntetéséből próbaidőre szabadlábra bocsátott iszlamista elítélt késelt a London hídon, melynek két halálos áldozata volt. Usman Khant terrorcselekmények előkészülete címén 2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre szabadlábra helyezték.

Börtönbeli rehabilitációs programban részt vevő ex-terrorista késelt Londonban

Az elkövetőt próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

A brit kormány néhány nappal később közölte, hogy sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül.

A brit hatóságok november elején mérsékelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét: az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, „súlyos” szintről a harmadik szintre, „jelentősre” módosították a terrortámadások veszélyére megállapított fokozatot.