Iszlamista késeléses merénylet Londonban

Ál robbanómellényes terrorista támadt két emberre késsel London déli részén, Streathamben. A helyi hatóságok híradása szerint a férfit a rendőrök azonnal agyonlőtték.

19:10

A londoni rendőrség nyilatkozata alapján vasárnap, helyi idő szerint délután kettőkor két embert megkéseltek a Streatham High Roadon, dél-Londonban. Terrorelhárító akció keretében fegyveres tisztek azonnal reagáltak a történtekre és lelőtték a gyanúsítottat, aki azonnal meghalt. Egy harmadik személy szintén megsérült, valószínűleg a tűzharc közben ráeső üvegszilánkoktól.

A gyanúsított testén szerkezetet találtak, amit a rendőrség specialistái a megfelelő módon kezeltek. A terület lekordonozása után röviddel kiderült, hogy nem igazi szerkezetről van szó.

Az terrorista incidens kapcsán, melyről hamar kiderült, iszlamista-kötődésű, a rendőrség terrorelhárító parancsnoksága nyomozást indított.

19:01

A londoni rendőrség információi szerint a támadás során összesen hárman sérültek meg, egyiküket életveszélyes állapotban, a másik kettőt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

18:34

Nem hivatalos hírek szerint az elkövető először egy boltban késelt meg valakit, majd az utcán egy bicikliző nőt szúrt meg. Az út egy rövid szakasza köré a rendőrség kordont vont, de a környéket nem zárta le. A Scotland Yard kora este közölte azt is, hogy a helyszínt teljes mértékben ellenőrzése alá vonta.

17:35
A közeli Odeon mozit bizonyos beszámolók szerint bombafenyegetés miatt evakuálták. Vannak olyan – egyelőre meg nem megerősített – beszámolók is, hogy a támadó az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

17:28 

Más szemtanúk arról számoltak be, hogy két-három autó összeütközött, és az egyik egy jelöletlen rendőrségi BMW volt. „Egy másik rendőrautó tartott lefelé a dombról, egyértelmű volt, hogy valakit üldöznek.” — állította az egyikük, aki szerint egy női rendőr is megsérült az incidens során.

17:22 
Egy szemtanú, Daniel Gough éppen arra futott, amikor hirtelen három lövést hallott, és az utcán levő társaival együtt egy mellékutcába szaladtak, pánikolva és kiáltozva. Néhány perc múlva visszament, de akkor egy rendőr odakiáltott neki, hogy maradjon ott ahol van. Pisztolya egy földön fekvő emberre mutatott — írja a BBC.

17:20

A londoni amerikai nagykövetség mindenkit arra kért, maradjanak távol a területtől, és figyeljék a rendőrségi híradásokat.

17:15

Boris Johnson brit miniszterelnök megköszönte a Streatham incidensre kiérkező mentők munkáját, amit a rendőrség egyértelműen terrorcselekménynek titulált. „Együtt érzek a sérültekkel és minden érintettel”, nyilatkozta a Twitteren.

Boris Johnson on Twitter: „Thank you to all emergency services responding to the incident in Streatham, which the police have now declared as terrorism-related. My thoughts are with the injured and all those affected. / Twitter”

Thank you to all emergency services responding to the incident in Streatham, which the police have now declared as terrorism-related. My thoughts are with the injured and all those affected.

Több emberre késsel támadtak London déli részén. A helyi hatóságok híradása szerint egy férfit a rendőrök ártalmatlanítottak, a támadás körülményeire azonban egyelőre nem derült fény — írja a BBC.

A helyszínre mentők is érkeztek, hogy ellássák a sebesülteket. Az incidensre helyi idő szerint délután 2 órakor került sor a Stratham High Roadon, ahol több emberre késsel támadtak. Bizonyos londoni hírforrások szerint három embert késeltek meg a támadás során. A hivatalos rendőri források két sérültről adtak hírt, akiknek állapotáról nem közöltek részleteket.

Az elkövetőről vagy elkövetőkről egyelőre nem tudni közelebbit, annyi biztos, hogy egy férfival végeztek a helyszínre érkező brit rendőrök.

Metropolitan Police on Twitter: „#INCIDENT A man has been shot by armed officers in #Streatham. At this stage it is believed a number of people have been stabbed. The circumstances are being assessed; the incident has been declared as terrorist-related. Please follow @metpoliceuk for updates / Twitter”

INCIDENT A man has been shot by armed officers in #Streatham. At this stage it is believed a number of people have been stabbed. The circumstances are being assessed; the incident has been declared as terrorist-related. Please follow @metpoliceuk for updates

A helyszínt fegyveres rendőrségi erők biztosítják.