Kreml: ENSZ határozatoknak mond ellent az „évszázad béketerve”

Moszkva szerint a hangos palesztin ellenállás is megkérdőjelezi Trump megoldásának életképességét.

A Kreml világossá tette nyilatkozatában, hogy az Egyesült Államok által néhány napja bejelentett béketerv teljességgel elfogadhatatlan Oroszország számára — írja az Arutz7.

„Világosan látszik, hogy a terv bizonyos részei nem teljesen hozhatóak összhangba az ENSZ Biztonsági Tanács idevonatkozó határozataival,”

— nyilatkozta Dmitrij Peszkov elnöki szóvívő a Rosszija-1 televíziócsatornának. „Látjuk a palesztinok reakcióit, és bizonyos arab államok reakcióit, akik a palesztinokkal való szolidaritásból elutasítják a tervet,” — tette hozzá.

Benjamin Netanjahu csütörtökön Moszkvába látogatott hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. A Jerusalem Post értesülései szerint a két vezető Irán mellett Szíriáról is egyeztetett, valamint szóba került Putyin múlt heti, jeruzsálemi holokauszt-megemlékezésen tartott beszéde is, amit Netanjahu méltatott.

Emellett személyesen tájékoztatta Putyint a Donald Trump amerikai elnök által kedden meghirdetett új közel-keleti béketerv részleteiről. Fel is hívta a figyelmet arra, hogy vendéglátója az első külföldi vezető, akit informál a kezdeményezésről. Sajtóértesülések szerint Putyin elnök „mélyen belekérdezett” a részletekbe, mikor Netanjahuval tárgyalt.

Kiderült, miről tárgyalt Netanjahu és Putyin Moszvában

Nem sokkal a Donald Trump után az orosz elnökkel is egyeztetett Izrael vezetője.