Íme: a kórház, amit napok alatt húztak fel Kínában (videó!)

A kínai hatóságok minden jel szerint betartották ígéretüket: nem több, mint nyolc nap alatt (!) építettek meg egy sürgősségi kórházat a koronavírus gócpontjának számító Vuhanban.

Január 23-án kezdték el építeni, és nyolc nap után át is adták Vuhanban a Huoshenshan kórházat, amelyet a terjedő koronavírus megfékezése miatt volt sürgős megépíteni. A 25 ezer négyzetméteres, ezer ágyas kórházban a tervek szerint 1400 orvos és ápoló dolgozik majd. Az első betegeket már hétfőtől tudják fogadni.

A 11 milliós város Kína hetedig legnagyobb települése, és akárcsak több más nagyváros, karantén alatt van.

Kínában eddig háromszázan haltak meg (túlnyomó többségük Vuhanban) és 14 ezren fertőződtek meg a koronavírus következtében, és sokan a rendszer inkompetenciáját, bürokráciáját is felrótták a hatóságoknak, amiért nem elég hatékonyak a vírus megállításában.

Ami a hatékonyságot illeti, ezt az építkezési tempót nehéz überelni: nemcsak ezt a gigakórházat húzták fel nyolc nap alatt, de nem messze tőle egy másik sürgősségi központot is átadnak hamarosan, a Leishenshan kórházat. A kínai állami CCTV élő streamekben közvetítette a Huoshenshan villámgyors megépítését, ezeket több mint 40 millióan követték figyelemmel.

Time lapse video: Construction of Wuhan Huoshenshan Hospital completed

One of the emergency hospitals in Wuhan has been built in response to the deadly coronavirus, Huoshenshan Hospital, is now complete and due to go into use on…

A kórházépítési rekordot azonban nem ez, hanem a pekingi Xiaotangshan kórház megépítése jelentette 2003-ban, a SARS-epidémia idején: azt nem több, mint egy hét alatt húzták fel, ugyanúgy előregyártott panelekből, mint most a vuhani kórházat.

Vuhan város első számú politikai vezetője egyébként pénteken önkritikát gyakorolt, amiért túl lassan reagáltak a koronavírusra. Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt városi titkára a CCTV állami televízióban elmondta, hogy bűntudatot, lelkiismeretfurdalást érez a válság kezelése miatt.

„Ha előbb hoztam volna határozott korlátozó intézkedéseket, jobb lenne az eredmény, mint ma” – mondta.

A kínai kommunista rendszer csak súlyosbít a vírushelyzeten

Míg a rendszer fenntartásához talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a vírus elleni fellépéshez mindennek az ellenkezője.