Íme: a kórház, amit napok alatt húztak fel Kínában (videó!)

A kínai hatóságok minden jel szerint betartották ígéretüket: nem több, mint nyolc nap alatt (!) építettek meg egy sürgősségi kórházat a koronavírus gócpontjának számító Vuhanban.

Január 23-án kezdték el építeni, és nyolc nap után át is adták Vuhanban a Huoshenshan kórházat, amelyet a terjedő koronavírus megfékezése miatt volt sürgős megépíteni. A 25 ezer négyzetméteres, ezer ágyas kórházban a tervek szerint 1400 orvos és ápoló dolgozik majd. Az első betegeket már hétfőtől tudják fogadni.

A 11 milliós város Kína hetedig legnagyobb települése, és akárcsak több más nagyváros, karantén alatt van.

Kínában eddig háromszázan haltak meg (túlnyomó többségük Vuhanban) és 14 ezren fertőződtek meg a koronavírus következtében, és sokan a rendszer inkompetenciáját, bürokráciáját is felrótták a hatóságoknak, amiért nem elég hatékonyak a vírus megállításában.

Ami a hatékonyságot illeti, ezt az építkezési tempót nehéz überelni: nemcsak ezt a gigakórházat húzták fel nyolc nap alatt, de nem messze tőle egy másik sürgősségi központot is átadnak hamarosan, a Leishenshan kórházat. A kínai állami CCTV élő streamekben közvetítette a Huoshenshan villámgyors megépítését, ezeket több mint 40 millióan követték figyelemmel.

A kórházépítési rekordot azonban nem ez, hanem a pekingi Xiaotangshan kórház megépítése jelentette 2003-ban, a SARS-epidémia idején: azt nem több, mint egy hét alatt húzták fel, ugyanúgy előregyártott panelekből, mint most a vuhani kórházat.

Vuhan város első számú politikai vezetője egyébként pénteken önkritikát gyakorolt, amiért túl lassan reagáltak a koronavírusra. Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt városi titkára a CCTV állami televízióban elmondta, hogy bűntudatot, lelkiismeretfurdalást érez a válság kezelése miatt.

„Ha előbb hoztam volna határozott korlátozó intézkedéseket, jobb lenne az eredmény, mint ma” – mondta.

A kínai kommunista rendszer csak súlyosbít a vírushelyzeten

Míg a rendszer fenntartásához talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a vírus elleni fellépéshez mindennek az ellenkezője.