Ajelet Saked: ha késlekedünk, palesztin terrorállam jöhet létre

A volt igazságügyminiszter szerint a zsidó államnak hamar lépnie kell Júdea és Szamária ügyében, így veheti elejét, hogy Jeruzsálemben újra buszok robbanjanak.

Ajelet Saked jobboldali izraeli parlamenti képviselő szerint a választás valójában az izraeli szuverenitás és egy új palesztin terrorhullám közötti döntés.

Amennyiben az izraeli választópolgárok jobboldali pártjára, a Yaminára szavaznak, a béketervben Izraelnek ígért területekre azonnal kiterjesztik fennhatóságukat, amennyiben azonban bármelyik másik pártra szavaznak, palesztin államot kapnak cserébe — írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Saked pénteki nyilatkozatában Jared Kushner tegnapi megjegyzéséra reagált, melyben intette az izraeli vezetést, hogy a béketervben foglaltakat csak a márciusi választások után kezdjék el foganatosítani.

Kushner: Reméljük, Izrael a telepek annektálásával megvárja a választásokat

Az amerikai elnök főtanácsadója egy szerdai interjúban azt nyilatkozta, hogy Amerika kész Izraellel megvitatni a ciszjordánai telepek annektálásának technikai részleteit, azonban „ehhez még idő kell”.

„A választás a Yamina és a szuverenitás kiterjesztése, illetve bármilyen másik párt és egy palesztin terrorállam megalapítása közötti döntésről szól” — jelentette ki a politikus. „Amennyiben az évszázad megállapodásának keretein belül a fennhatóság kiterjesztésével kezdünk, elkerülhetjük, hogy megalakuljon egy palesztin állam” — tette hozzá.

Saked szerint egy lehetséges palesztin államról való tárgyalással csak az oslói megállapodáshoz jutna vissza Izrael, mellyel Kelet-Jeruzsálem terroristák kezére kerülne, és  újraindulnának a buszrobbantások. A volt igazságügyminiszter már csütörtökön leszögezte, a zsidó állam „nem késlekedhet” a szuverenitás foganatosításával.

„Ilyen lehetőség 52 évente egyszer jön. Amennyiben késlekedünk, ki tudja mikor lesz legközelebb hasonló esély?”

— jelentette ki akkor, leszögezve, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormány döntést hoz az ügyben már a jövő héten.

Izraelre kilőtt rakétákkal reagált a Hamász a béketervre

A terrorszervezet három rakétát lőtt ki Izraelre, amelyre válaszul a hadsereg megsemmisített több gázai terrorcélpontot.