Kushner: Reméljük, Izrael a telepek annektálásával megvárja a választásokat

Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója  egy szerdai interjúban azt nyilatkozta, hogy Amerika kész Izraellel megvitatni a júdea-szamáriai telepek annektálásának technikai részleteit, azonban „ehhez még idő kell” ezért remélik, hogy a döntéssel Izrael vár a március 2-án esedékes választások utánig – írja az i24 internetes hírportál.

Arra a kérdésre, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya már a jövő héten a Knesszet elé terjesztené az annektálási javaslatot Kushner azt reagálta, „meglátjuk mi történik, de reméljük, hogy várni fognak vele.”

Netanjahu már vasárnap megkezdené az annektálási folyamatot.

A riporteri kérdésre, amely azt firtatta, hogy a Trump kormányzat miként reagálna egy ilyen gyors izraeli lépésre Kushner azt válaszolta „abban állapodtunk meg, hogy egy technikai lebonyolításért felelős csapat fog felállni, amely megkezdi a pontos térképek és tervrajzok tanulmányázását.”

Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este állt a kamerák elé a Fehér Házban, hogy bejelentse régóta várt béketervét. Trump kiemelte, hogy elképzelése alapvetően különbözik a korábbi próbálkozásoktól.

Netanjahu a béketerv bejelentésekor elmondott beszédében hangsúlyozta: ezzel Washington elismeri, hogy a Júdea-Szamáriában épült zsidó telepek Izrael részei. Kiemelte, hogy az amerikai elnök elismerte annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is.

Az „évszázad alkuja” a 21. századi Marshall-terv

A terv esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Seres Attila publicisztikája.