Izraelre kilőtt rakétákkal reagált a Hamász a béketervre

Péntekre virradó éjjel a Hamász három rakétát lőtt Izraelre. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők megsemmisítettek több gázai terrorcélpontot. 

Csütörtök éjszaka izraeli drónok és vadászgépek számos terrorista célpontot megsemmisítettek Gázában, köztük egy fegyvergyártásra használt földalatti létesítményt. Az akció válasz volt a Hamász csütörtök esti három rakétájára, amelyből a Vaskupola csak kettőt tudott hatástalanítani – írja az Új Kelet. 

Israel Breaking on Twitter: „BREAKING VIDEO: Rockets fired from Gaza being intercepted over Israel moments ago. pic.twitter.com/pp84hSo2B2 / Twitter”

BREAKING VIDEO: Rockets fired from Gaza being intercepted over Israel moments ago. pic.twitter.com/pp84hSo2B2

A rakéták a gázai határ mentén levő zsidó településeket célozták. Egy rakétát nem sikerült hatástalanítani, ami végül Szderotban, a Sapir Egyetem közelében landolt egy üres földterületen – írja a The Jerusalem Post.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy háromhetes csecsemő közepesen súlyosan megsérült Szderotban, amikor az édesanyja, aki a kezében tartotta, a védett területre sietve leesett a lépcsőn. Mindkettőjüket a Szoroka Kórházba szállították.

Az IDF nyilatkozata szerint csütörtökön folyamatosan érkeztek Gázából a léggömbökre szerelt bombák és az övezetből több lövést is leadtak az izraeli hadsereg megfigyelő állásaira. A csütörtök esti rakéták után Izrael a válaszcsapás mellett döntött.

Az izraeli hadsereg azt üzente a Twitteren, hogy a Hamász terrorszervezetet tekinti felelősnek a konfliktus feléledésért.

Joe Truzman on Twitter: „IDF conducts retaliatory airstrikes after rocket fire in the #Gaza Strip this evening. #Israel pic.twitter.com/l9IWOf1bXP / Twitter”

IDF conducts retaliatory airstrikes after rocket fire in the #Gaza Strip this evening. #Israel pic.twitter.com/l9IWOf1bXP

Miután Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette a legújabb izraeli-palesztin béketervet, Gázában azonnal tüntetések kezdődtek. A terv ismertetése után 24 órával a Hamász kilőtt Izraelre egy rakétát. Erre válaszul szerda éjjel izraeli vadászgépek terrorcélpontokat támadtak az övezetben.

A feszült helyzetre tekintettel az izraeli rendőrség csütörtökön jelezte, hogy fokozza a csapatai számát a pénteki imákra a Templom-hegyen.

Felháborodtak izraeli arabok, hogy Trump tervében több városuk Palesztinához kerülne

„Izraeli állampolgárok vagyunk. Nem ellenségek” – így egy arab-izraeli nyilatkozó.