Orbán: „pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet”

Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A testületnek olyan szakemberek a tagjai, akik segíteni fognak a védekezésben – mondta a kormányfő, hangsúlyozva: „most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni”.

Hozzátette, pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet.

Orbán arról is beszélt, hogy a Kínában rekedt nyolc magyarból hét haza szeretne jönni, ők szombatra Magyarországon lehetnek. Rémhírek is terjedtek Magyarországon a koronavírussal kapcsolatban, a kormány pedig tervezi, hogy fellép a rémhírterjesztés ellen.

A koronavírus gyorsabban terjed még az influenzánál is

A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal nőtt, egy beteg átlagosan 2,2 embert fertőz meg.

Közben Kínában 231-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítésében.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett.

Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt.

Koronavírus – nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet rendelt el a WHO

Nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt.