A koronavírus gyorsabban terjed még az influenzánál is

Egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett Kínában a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést, az elsőt – írja az MTI.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van.

Kínán kívül több mint húsz országban akad, de csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van.

A koronavírus okozta járvány kínai kutatók számításai szerint lassabban terjed a szamárköhögésnél, vagy a TBC-nél, viszont valamivel gyorsabban a „szokásos” influenzánál – áll abban a jelentésben, amelyet a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi hetilap közölt szerdán.

A kínai kutatók 425, bizonyítottan koronavírustól megfertőződött beteg esetét vették alapul számításaikhoz és arra jutottak, hogy egy beteg átlagosan 2,2 embert fertőz meg. Ez a hányad valamivel magasabb, mint a tipikus influenzánál, viszont jóval alacsonyabb, mint a koronavírus „rokonának” mondható SARS esetében. Annál 3-ra becsülték az egy ember által megfertőzöttek számát.

A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap.

Jelentésükben kitértek arra is, hogy a január elseje előtt tüneteket mutató betegek több mint a fele kapcsolatban állt a ragály kezdőpontjának vehető vuhani halpiaccal. A tüneteket csak január elseje után produkálóknak viszont csupán 8 százalékuk hozható összefüggésbe a halpiaccal a kór szempontjából.

Az IKEA csütörtökön közölte, hogy bezárja összes áruházát Kínában a koronavírusos járvány miatt. A svéd cég, amely a világ legnagyobb bútoreladója, Kínában 30 áruházzal van jelen. A vállalat szigorított szerdai bejelentésén: egy napja még csak boltjai mintegy felét tervezte bezárni és rövidíteni akart a többi nyitvatartásán.

Koronavírus: A Lufthansa-csoport leállítja kínai járatait

A kínai Vuhanban rekedt német állampolgárokat a Luftwaffe gépei menekítik ki a járvány gócpontjából.