Moszkva megkegyelmez az izraeli lánynak?

Egyre valószínűbb, hogy a drogcsempészet miatt fogvatartott izraeli lány előbb-utóbb kiszabadulhat moszkvai börtönéből.

Ahogy arról a Neokohn is több alkalommal beszámolt, szinte példátlan diplomáciai lobbitevékenység kíséri a tavaly tavasszal letartóztatott Naama Iszakár ügyét. Netanjahu izraeli miniszterelnök több alkalommal is tárgyalt Putyin orosz elnökkel a lány érdekében, nemrég pedig Jeruzsálem főrabbija is jobb belátásra igyekezett bírni Oroszország elnökét.

Az I24News értesülése szerint Moszkvában egy különleges bizottság is alakul azért, hogy Putyintól az elnöki felmentés lehetőségét kérvényezzék.

Bebörtönzött izraeli lány: Putyint kérleli Jeruzsálem főrabbija

„A család most önre tekint és kegyelmet remél öntől, abban bízva, hogy felmentéssel él” – írta az orosz elnöknek Shlomo Amar.

Naama Iszakárt tavaly április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, mert 9,5 gramm marihuánát találtak nála, amikor Indiából utazott haza Tel-Aviv felé, moszkvai átszállással. Ez a mennyiség Izraelben nem számít illegálisnak, de Oroszországban igen. Az orosz bíróság  döntése értelmében Iszakárt hét és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A bizottság hétfői munkanapjával kapcsolatban az izraeli lap azt írja, hogy annak köze lehet ahhoz, hogy Tatjana Moskalkova, Oroszország hivatalos emberi jogi megbízottja támogatta a Naama felmentéséért tett kezdeményezést.