Hét magyar kért kimenekítést Kínából, egyelőre hiába

A külügy nyolc magyarról tud, akik a koronavírus miatt nagyrészt lezárt kínai Hupej tartományban vannak, heten kértek kimenekítést, de a kínai hatóságok egyelőre nem engedélyezték az értük induló francia gép berepülését – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a HVG cikke szerint. Közben már Németországban is megjelent a vírus.

A konzuli szolgálatoknál 24 órás ügyeletben vannak, folyamatosan csöngenek a telefonok, de egyelőre sem itthon, sem külföldön nem tudni magyar fertőzöttről – mondta a külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón, újságírók kérdésére.

Arról is beszélt, hogy összesen nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget.

Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet – tette hozzá, jelezve: az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

Koronavírus: itt az első magyar karantén

A gödi Samsung a vírus terjedése miatt munkába állás előtt orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait.

A HVG beszámolója szerint a magyar külügy a franciáktól azt a szóbeli ígéretet kapta, hogy segítenek az evakuálásban, azonban a franciák egyelőre nem kaptak berepülési és leszállási engedélyt Kínától.

Mihelyt a kínaiak megadják a szükséges engedélyeket, a franciák indulnak és az első adandó alkalommal kihozzák a magyarokat – mondta a külügyminiszter.

Közben Németországban is megjelent a koronavírus, ráadásul a beteg az orvosok szerint nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban kapta el a vírust.

A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre.

Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban.

A bajorországi beteg stabil állapotban van, láztalan. Egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-ig.

A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez világjárvány lesz”

Hongkongi tudósok szerint a még lappangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán. Legkevesebb negyven embert vizsgálnak meg. Fertőzésgyanús esetet egyelőre nem találtak.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter keddi közleménye szerint várható volt, hogy előbb-utóbb Németországban is felbukkant a vírus. A hatóságok számítottak erre a fejleményre és felkészültek a veszélyek elhárítására. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) értékelése szerint továbbra is alacsony a fertőzésveszély – emelte ki a tárcavezető.

A 16 tartományi kormány egészségügyi minisztere és a szövetségi kormány szakminisztere kedden elővigyázatossági intézkedéseket határozott el. Döntöttek arról, hogy a Kínából érkező személyszállító repülők kapitányai kötelesek a leszállás előtt tájékoztatást adni a fogadó repülőtérnek az utasok egészségi állapotáról.

Bevezetik azt is, hogy az utasoknak a leszállás után ki kell tölteniük egy kérdőívet, amelyen a többi között meg kell adniuk, hogy miként lehet elérni őket a következő 30 napban. Ezeket a kérdőíveket a légitársaságok kötelesek eljuttatni a hatóságoknak. A légitársaságoknak a járatok ülésrendjét is át kell adniuk, hogy a hatóságok szükség esetén megállapíthassák, kik tartózkodhattak egy fertőzött ember közelében.

A kórházaknak ezentúl nemcsak a megerősített eseteket, hanem a fertőzésgyanús eseteket is be kell jelenteniük az RKI-nek. Megállapodtak arról is, hogy az RKI nagyobb szerepet kap a tartományi hatóságok és a szövetségi szervek munkájának összehangolásában.

Német sajtójelentések szerint országszerte emelkedik a kereslet a gyógyszertárakban kapható szájmaszkok iránt. Ezzel kapcsolatban szakértők rámutatnak, hogy a maszk korlátozott védelmet nyújt a kórokozótól, a leghatékonyabb védekezési módszer pedig a rendszeres, alapos kézmosás.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A betegség halottainak száma Kínában hétfő estére meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.

Koronavírus: látszólag könnyű megoldással állítaná meg egy izraeli startup a járványt

Maszkok és más védőruhák is készíthetőek a szövetből, amiből az izraeli szakemberek Kínába exportálnának.