Koronavírus: itt az első magyar karantén

A gödi Samsung SDI gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt „karanténba helyezi” és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs.

A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.

Közben a volt országos tisztifőorvos azt kezdeményezi, hogy frissítsék Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez világjárvány lesz”

Hongkongi tudósok szerint a még lappangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.

Falus Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresését követően kedden a párt központi irodájában tartott sajtótájékoztatót.

Azt mondta, informálni kell a közvéleményt arról, hogy a hatóságok ellenőrizték a feladatellátáshoz szükséges kapacitást, például hogy minőségében és mennyiségében is rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás.

Az influenzajárvány idején begyűjtött mintákat egy kiterjesztett vizsgálatnak kell alávetni, az antivirális szerek raktárkészleteinek nagyságáról pedig legalább az illetékes országgyűlési képviselőket tájékoztatni kell – hangsúlyozta Falus Ferenc. Hozzátette, azt is fel kell mérni, hogy milyen mennyiségben állnak rendelkezésre száj- és arcmaszkok, valamint lélegeztetéshez szükséges eszközök.

A magyar államnak el kell kérnie Kínától a koronavírust, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ meg tudja vizsgálni az oltóanyag előállításának lehetőségét – mondta Falus Ferenc.

Magasra emelte a WHO a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szintjét

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet.