Magasra emelte a WHO a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szintjét

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”.
„Fogalmazási hiba történt” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.

A WHO a válság kezdete óta hat helyzetjelentést adott ki. A harmadik jelentéstől már veszélyhelyzetet állapított meg.

A hétfőre virradóra kiadott hatodik jelentésben a WHO módosította az elemzését, mondván, hogy „a helyzetértékelés nem változott: nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és magas nemzetközi szinten”.

Koronavírus: látszólag könnyű megoldással állítaná meg egy izraeli startup a járványt

Maszkok és más védőruhák is készíthetőek a szövetből, amiből az izraeli szakemberek Kínába exportálnának.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”.

A javítás ellenére a WHO továbbra sem minősítette „nemzetközi mértékű egészségügyi vészhelyzetnek” a járványt.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan „rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel”. Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika-vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

Magyarországon még nincs koronavírusos beteg

Kínában ugyanakkor egyre gyorsabb ütemben terjed az új vírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó nCoV-2019 influenzához hasonló tüneteket produkál, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg.

A WHO-t hevesen bírálták az elmúlt években. Míg 2009-ben rémhírterjesztéssel vádolták a H1N1 vírus okozta járvány idején, később, a 2014. évi nyugat-afrikai ebola-járvány idején az volt ellene a kifogás, hogy nem mérte fel a válság méretét a járvány kiszélesedése előtt.