Koronavírus: látszólag könnyű megoldással állítaná meg egy izraeli startup a járványt

Maszkok és más védőruhák is készíthetőek a szövetből, amiből az izraeli szakemberek Kínába exportálnának.

Különleges, kórokozókat megszűrni képes anyagot szállítana Kínába egy izraeli vállalat, amiből maszkokat és más kórházi felszereléseket, védőruhákat gyárthatnának, hogy ezzel akadályozzák meg a gyilkos koronavírus terjedését.

Liat Goldhammer-Steinberg, a Sonovia nevű vállalat munkatársa a The Jerusalem Postnak árult el részleteket az anyag mögötti speciális technológiáról, amit az izraaeli Bar Ilan Egyetemen fejlesztettek ki. „Képesek vagyunk rá, hogy megállítsuk a vírus terjedését” – jelentette ki a szakember.

Egyre több országban jutnak tiszta ivóvízhez izraeli technológiákkal

A zsidó állam szakembereinek köszönhetően ma már akár a levegőből is kinyerhető ivóvíz.

A Sonovia munkatársai egy csaknem teljesen tartós, ultraszonikus anyagkezelési technológiát dolgoztak ki, amivel cink-oxid nanorészecskéket ültetnek az anyagba, hogy megakadályozzák a kórokozók elterjedését. Az így védelmet biztosító anyag állítólag 100 mosás után is hatékony – 75 Celsius-fokos mosások esetében. A technológiát influenzavírusokkal szemben is használták.

„A technológia lényege egy fizikai jelenségen alapszik, amit kavitációnak nevezünk: hanghullámok segítségével a kívánt kémiai anyagokat bejuttatjuk a szövetek struktúrájába, és így klinikailag bizonyítottan antibakteriális és antivírusos tulajdonsággal ruházzuk fel őket” – fejtette ki Jason Migdal, a cég másik munkatársa.

Nano Textile

Nano Textile fights against infections during hospitalization by providing a revolutionary solution in the production of antibacterial fabrics which prevent …

Goldhammer-Steinberg elmondása szerint 5-10 ezernyi maszkra elegendő anyagot azonnal rendelkezésre tudnának bocsátani.

Az újfajta koronavírus a kínai Vuhanban jelent meg először 2019 decemberében. A járványnak Kínában már 80 halálos áldozata van. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg – köztük az Egyesült Államokban és Ausztráliában is.

Magyarországon még nincs koronavírusos beteg

Kínában ugyanakkor egyre gyorsabb ütemben terjed az új vírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző.