Egyre több országban jutnak tiszta ivóvízhez izraeli technológiákkal

A zsidó állam szakembereinek köszönhetően ma már akár a levegőből is kinyerhető ivóvíz.

A kolera pusztító erejéről a viktoriánus korban is fájdalmasan sokan meggyőződhettek, ám a járvány sajnos napjainkban is több helyen felüti a fejét. A 100 ezernél is több áldozattal járó betegség elterjedésének csúcspontján, 1854-ben ugyan felfedezték a tiszta ivóvíz kulcsszerepét a kolera elleni harcban, sok országban máig gondot okoz a létfontosságú folyadék tisztítása.

A fertőzött ivóvíz elleni harcban világszerte több humanitárius és orvosi szervezet is felvette harcot a múltban, és mostanra bizonyossá vált, hogy Izrael ezeknek a szakmai segítőakcióknak az élén áll.

A NUFiltration nevű vállalat által használt technológiával például számos országban képesek szennyezett folyókból fogyasztható vizet előállítani. Az izraeli cég meglepő módon nem egy új eszköz feltalálásával nyújt segítséget egyre több helyen, hanem egy, már használatban lévő kis orvosi felszerelés szerepét ismerte fel a fertőzések elleni küzdelemben — derül ki a From The Grapevine nevű oldal írásából.

A NUF szűrőinek működése. Kép forrása: Courtesy

A tel-avivi egyetem orvosi részlegének segítségével rájöttek, hogy — az amúgy szinte minden kórházban megtalálható — dialízis készülékek képesek megakadályozni a kolera terjedését. Az apró eszközön keresztül átszűrt víz minőségét az ENSZ szakemberei is vizsgálat alá vetették, és a pozitív eredmények láttán Kongó és Mali menekülttáboraiban is alkalmazni kezdték a technikát.

A cézáreai székhellyel bíró NUFiltration munkatársai Ghánába is eljuttattak az eszközből az elmúlt évek során, és nagyszerű eredményekről számoltak be a médiának. „Ahogy elkezded pumpálni a vizet a folyóból, rögtön tiszta ivóvizet kapsz, ami csodaként hatott a helyiek számára” — mesélte Omri Cohen, az afrikai segélyakció egyik résztvevője. „Lenyűgöző volt a reakciójuk” — tette hozzá beszámolójában.

Ám nem a NUFiltration az egyetlen olyan izraeli cég, ami nemzetközi szinten segít a tiszta ivóvíz előállításában. A Water-Gen nevű cég találmánya nemes egyszerűséggel a levegőből is képes vizet kinyerni. A forradalmi eszközt a Puerto Ricón végigsöprő Maria hurrikán után is bevetették, ahogy Floridában is előre beszerezték belőle az egyes katasztrófák esetére.

Max Simonovsky, izraeli üzletember szintén egy olyan technológiát dolgozott ki startup vállalatának alkalmazottaival, ami a levegőből képes vizet kinyerni — elsősorban kézfertőtlenítéshez. „Szeretnénk a lehető legolcsóbb áron kidolgozni ilyen kis állomásokat, hogy használhatóvá váljanak a hátrányos helyzetű közösségekben is” — fogalmazott Simonovsky, a Soapy nevű cég vezetője.

Az izraeli technológiák szerepére a világ számos pontján felfigyeltek már. Nemrég az amerikai Wisconsinba is meghívást kaptak a zsidó állam szakemberei, hogy a két ország közötti együttműködést erősítsék a tiszta ivóvízért folytatott fejlesztésekben, így a Wisconsin-Milwaukee Egyetem mellett a Marquette Egyetem is partnerévé vált az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatócsapatának; ahogy Kalifornia és Nevada államok is több izraeli céggel kerültek partneri viszonyba, hogy közösen tegyenek az ivóvízhez kapcsolódó technológiák fejlesztéséért.