Gleccserek: nincs ok pánikra?

Juhász Árpád klímakutató szerint túlzó a sajtóban használt ítéletnapi gleccser megnevezés a vártnál gyorsabban olvadó antarktiszi Thwaites-gleccserre.

Az M1 aktuális csatornán kedden a klímakutató hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben a gleccser elolvadása nem egy hirtelen, özönvízszerű katasztrófával fog járni, hanem a olvadásával arányosan, milliméterről milliméterre emelkedő tengerszint-emelkedéssel.

A Thwaites-gleccserről eddig az derült ki, hogy alsó rétegeit olyan mértékig erodálta a tengervíz, hogy az teljesen elvékonyodott és így fenn áll leszakadásának veszélye – emlékeztetett.

Greta Thunberg és klíma volt a fő téma Davosban

Trump vámokkal fenyegetett, mások a környezetszennyezés miatt aggódtak.

Elmondta: eddig is történt olyan, hogy a tenger sekély vizein kialakult jégtáblák leszakadtak, csak ebben az évezredben háromszor, ebből pedig az egyik tábla tömege nagyjából akkora volt, mint egy magyar megye.

A műholdak segítségével már azt is megállapították a kutatók, hogy a gleccserekből leszakadó kisebb darabok – gleccserszilánkok – a sarkvidéken maradnak és az óramutató járásának megegyező irányba egy „körkörös táncba” kezdenek, tehát nem jutnak el egyre melegebb régiókba – tette hozzá Juhász Árpád.

Európai zöld megállapodás: szabadságellenes fenyegetés

Az átállásra százmilliárd eurós költséget irányoznak elő – az adófizetők kontójára. Ez biztos recept egy újabb gazdasági válsághoz. Gallai Tamás írása.