Nem pénzel tovább Szaúd-Arábia külföldi mecseteket?

Elsőként Svájcban veszi le a kezét az ország a muzulmán imaházakról.

Szaúd-Arábia korábbi igazságügyi minisztere, Mohammed Bin Abdul-Karim Issa bejelentette, hogy országa nem nyújt többé anyagi támogatást a külföldön működő mecsetek számára – írta a Middle East Monitor.
A sváci Le Matin Dimanche című lap szerint Szaúd-Arábia minden intézményt átadna egy helyi adminisztratív tanácsnak, hogy azok a helyi hatóságokkal együttműködésben tartsák „biztonságos kezekben” a mecseteket.

A Foreign Policy becslései szerint az elmúlt évtizedekben az arab nagyhatalom 100 milliárd dollár nagyságú összeget fektethetett a wahabista és gyakran szélsőséges muzulmán tanok terjesztésére világszerte.

Abdul-Karim Issa azt mondta: „Itt az idő, hogy átadjuk a genfi mecsetet egy olyan svájci adminisztratív tanácsnak, amely a muszlimokat képviseli a környéken. Ennek pedig kell, hogy egy megválasztott klérusa legyen”.

Biztonsági okokra hivatkozva a férfi elmondta, hogy világszerte hasonlóan szeretnének cselekedni a jövőben.

Egyúttal érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban Szaúd-Arábia több szempontból is meglepő gesztusokat tett. Tavaly októberben például a történelemben először Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete a zsidó újév alkalmából üdvözletet küldött az Amerikában élő zsidóság tagjainak. Múlt hét csütörtökön pedig egy szaúdi delegáció is Auschwitzba utazott, hogy az egykori haláltábor felszabadulására és áldozataira emlékezzenek.

Netanjahu meglátogatta bin Szalmán herceget Rijádban?

Kedden egy titokzatos magángép szállt fel Tel-Avivban és jordániai átszállással Szaúd-Arábiába repült. Egyes híresztelések szerint a gépen az izraeli miniszterelnök ült.