Most először: Szaúd-Arábia nagykövete boldog újévet kívánt a zsidóknak

Bár formálisan 1948 óta hadiállapotban állnak egymással, a múlt héten Izrael is üdvözölte a szaúdi államot. 

Meglepő gesztust tett nemrég Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, amikor a zsidó újév alkalmából üdvözletet küldött az Amerikában élő zsidóság tagjai számára — derül ki a The Times of Israel írásából.

Ez volt az első ilyen alkalom, ugyanis a sivatagi királyság nagykövetsége még soha tett hasonló gesztust a múltban.

„Ros Hásáná alkalmából, Őfelsége Reema Bandar Al Saud nagykövet asszony egy boldog és édes új esztendőt kíván” — olvasható az üdvözlőkártyán, amire amúgy az ünnep helyes angol megnevezését (Rosh Hashanah) kissé elírták: „Rosh Hoshanna”.

Az apró bakit feledteti  a „Happy Shana Tova” felirat és az alma, a méz, valamint a két gránátalma is az üdvözlőlap alján.

Josh Lederman on Twitter: „This is a first: The Saudi Embassy in Washington, under new Ambassador Reema bint Bandar, sent out Rosh Hashana greetings to American Jews pic.twitter.com/HAKuwSYYFL / Twitter”

This is a first: The Saudi Embassy in Washington, under new Ambassador Reema bint Bandar, sent out Rosh Hashana greetings to American Jews pic.twitter.com/HAKuwSYYFL

A média arról nem értesült, hogy milyen kommunikációs csatornán adták ki az üzenetet.

Idén vasárnap este köszöntött be a zsidó újév, azaz a Ros Hásáná két napos ünnepe, amikor is átléptünk az 5780-as esztendőbe.

5780: a világ vezetői is köszöntötték a zsidóságot újév alkalmából

A Rós Hásánáról többek között Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter és Boris Johnson is megemlékezett vasárnap.

Az üdvözlet kapcsán a The Times of Israel arra is emlékeztet: múlt héten Izrael külügyminisztériuma tett közzé jókívánságot Szaúd-Arábiának ország 89. születésnapja alkalmából. A zsidó állam részéről tett gesztust akkor többen meglepődve fogadták — tekintettel arra, hogy Izrael hagyományosan csak azoknak az országoknak szokott szokott üdvözletet küldeni, amelyekkel hivatalos diplomáciai kapcsolatot tart fenn, és Szaúd-Arábia nem tartozik ezek közé, sőt 1948 óta formálisan hadiállapotban állnak egymással.

Jeruzsálem és Rijád között régóta hűvös a kapcsolat, ám régiót érintő biztonsági kérdésekben léteznek közös érdekek — például a mindkét ország számára fenyegetést jelentő Iránnal kapcsolatban.