5780: a világ vezetői is köszöntötték a zsidóságot újév alkalmából

A Rós Hásánáról többek között Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter és Boris Johnson is megemlékezett vasárnap.

„Boldog új évet kívánok mindenkinek, aki ünnepli a Rós Hásánát Amerikában, Izraelben és az egész világon,”

— írta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ünnepi twitterbejegyzésében, — írja az i24NEWS. “Országunkat ismét emlékeztetitek arra a számtalan módra, ahogyan a zsidó családok felemelik nemzetünket. Ti testesítitek meg az amerikai álmot.” — jelentette ki az elnök egy korábbi, pénteki ünnepi telefonhívásban.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a zsidó újév alkalmából találkozott az orosz főrabbival, Berel Lazarral, illetve a Zsidó Közösségek Szövetségének vezetőjével, Alexander Borodával.

„Gratulálok önöknek az újév alkalmából…ez az ősi ünnep az emberiség spirituális megtisztulásra és önfejlesztésre való törekvését szimbolizálja, mindenkit a tiszta gondolatokra és tettekre sarkallva,”

— írta Putyin nyilatkozatában.

Az iráni külügyminisztérium a zsidóságnak „békét és harmóniát” kívánt az ünnep alkalmából.

“Boldog Új Évet zsidó honfitársainknak és Mózes, a nagyszerű próféta minden igaz követőjének,”

— osztotta meg héberül és fársziul jókívánságait Abbász Muszávi, a minisztérium szóvivője twitteroldalán. Irán jelenleg mintegy 8500 zsidó ember otthona a Jewish Agency adatai szerint. Ezrek kényszerültek elhagyni az országot az 1979-es iszlám forradalom után.

Seyed Abbas Mousavi 🇮🇷 on Twitter: „- آغار سال نوی کلیمیان بر هموطنان کلیمی و همه پیروان راستین آئین موسی کلیم الله مبارک!- Happy New Year to our Jewish compatriots and to all true followers of great prophet Moses (PBUH).שנה טובה ומלאה לבני ארצנו היהודים ולכל חסידיו האמיתיים של משה הנביא הגדול#ShanahTovah / Twitter”

آغار سال نوی کلیمیان بر هموطنان کلیمی و همه پیروان راستین آئین موسی کلیم الله مبارک!- Happy New Year to our Jewish compatriots and to all true followers of great prophet Moses (PBUH).שנה טובה ומלאה לבני ארצנו היהודים ולכל חסידיו האמיתיים של משה הנביא הגדול#ShanahTovah

Boris Johnson brit miniszterelnök Rós Hásáná alkalmából videóüzenetben szögezte le, a zsidó újév remek lehetőség arra, „hogy emlékezzünk és reflektáljunk arra a fantasztikus és rendkívül sokrétű hozzájárulásra, amit a zsidó polgáraink nyújtanak az országunk számára.”

Johnson emellett ígéretet tett arra is, hogy mindig meg fogja védeni a brit zsidóságot a szégyenletes antiszemitizmustól, ami egyre növekszik az országban, és ami „szörnyű csapást jelent az országra nézve.”

UK Prime Minister on Twitter: „”I want to wish everyone celebrating Rosh Hashanah a very happy and sweet New Year.” – PM @BorisJohnson pic.twitter.com/rlBsBACUyi / Twitter”

„I want to wish everyone celebrating Rosh Hashanah a very happy and sweet New Year.” – PM @BorisJohnson pic.twitter.com/rlBsBACUyi

Az ünnepről Jeremy Corbyn antiszemita botrányairól hírhedt munkáspárti brit vezető is megemlékezett. Videójában a Boldog újévi kívánságok mellett felhívta a figyelmet a globális klímaváltozás negatív hatásaira különös tekintettel az almákra és mézre, az ünnep alkalmából hagyományosan fogyasztott finomságokra.

Jókívánságait tolmácsolta emellett Jair Bolsonaro brazil elnök, Guiseppe Conte olasz elnök, és számos más világvezető is kifejezte.

“Az egész zsidó népnek, aki ünnepli az 5780-at, hatalmas ölelés a brazil néptől,”

— írta Bolsonaro tweetjében.

Jair M. Bolsonaro on Twitter: „- À toda comunidade judaica do Brasil e do mundo um feliz 5.780.- Shaná Tová Umetuká. pic.twitter.com/zHDwP2uGuO / Twitter”

À toda comunidade judaica do Brasil e do mundo um feliz 5.780.- Shaná Tová Umetuká. pic.twitter.com/zHDwP2uGuO

Joe Biden volt amerikai alelnök, jelenlegi elnökjelölt is csatlakozott az üdvözlők sorához, aláhúzva, hogy „az év ezen időszaka lehetővé teszi, hogy megálljunk egy percre és reflektáljunk mindarra ami elmúlt.”

Joe Biden on Twitter: „To everyone in the Jewish community, @DrBiden and I wish you a very happy, healthy, and sweet New Year. #RoshHashanah pic.twitter.com/vSwRbJWKlz / Twitter”

To everyone in the Jewish community, @DrBiden and I wish you a very happy, healthy, and sweet New Year. #RoshHashanah pic.twitter.com/vSwRbJWKlz

„A múlt évet számos borzalmas tragédia övezte, de emellett a zsidó közösség ereje és ellenállása határozta igazán meg. Pittsburgh és Poway után zsidók és nem zsidók egyaránt arra szántuk oda magunkat, hogy a legmagasabb ideáljaink elérésére törekedjünk és küzdjünk a gyűlölet ellen, bárhol is vesse fel fejét a világban.”

Orbán: örömmel tölt el, hogy a magyar zsidók biztonságban élnek

A magyar miniszterelnök jó és édes évet kívánt a magyar zsidóságnak.