Egy időre leengednek a Hamász lufi bombái

Egyiptomi nyomásra a gázai terrorszervezet beszünteti a légballonos robbanószerkezetek használatát.

Egyiptom nem szeretné, ha eldurvulna a helyzet Izrael és Gáza között ezért arra kérte a Hamászt, fejezze be a lufis támadásait — értesült a The Jerusalem Post.

A palesztin terrorszervezet 2018-ban kezdte használni a rögtönzött lufi és sárkánybombákat. A nehezen lefülelhető léggömbök nagy károkat okoztak a zsidó államnak. Az földet érő robbanószerek lángba borították a mezőket és így több ezer holdnyi szántóföld égett le délnyugat Izraelben.

Nyáron elsősorban papírsárkányra akasztották a bombákat, télen pedig Molotov-koktélokat erősítettek a lufikhoz.

Bár hivatalosan egyik fél sem erősítette meg a lépést, palesztin források szerint a Hamász megígérte, hogy szünetelteti a támadásokat.

Egyiptom attól tart, hogy az izraeli-gázai konfliktus bármelyik pillanatban kiújulhat. A Hámász-uralom és az izraeli blokád miatt a a gázai övezetben nagyon rosszak az életkörülmények. Az bizonyos, hogy Izrael nem fog enyhíteni a blokádon, amíg egy terrorszervezet uralkodik Gázában.  A Hamász jelenleg is három izraelit tart fogságban, köztük egy mentális zavarokkal küzdő etióp zsidó férfit és két beduint.

Egy jordániai-palesztin politikai elemező szerint a Hámász akkor veti be a rakéták és a lufik taktikáját, ha szorul a hurok és ilyenkor Egyiptom általában gyorsan megakadályozza, hogy háborúvá fajuljon a helyzet. Azonban a szakértő szerint ez a folyamat újra és újra ismétlődni fog, egészen addig, amíg nem születik valamilyen érdemleges megoldás.

Izrael lézerrel lőné ki a gázai bombalufikat

A „Könnyű Penge” névre hallgató új elhárítórendszer könnyedén beméri a támadó drónokat illetve robbanó lufikat, és lézernyalábbal azonnal hatástalanítja is azokat.