Antiszemita eset borzolja a kedélyeket Angela Merkel kancelláriáján

Egy libanoni gyökerekkel bíró zsidó alkalmazottat „zsidó disznónak” nevezték a munkatársai.

A Német Szövetségi Köztársaság Kancellári Hivatalának egy zsidó alkalmazottja panaszt nyújtott be az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős szövetségi biztoshoz, miután az elmondása szerint munkatársai zsidógyűlölő megjegyzésekkel illették – ismerteti az esetet a The Jerusalem Post.

Az Angela Merkel kancellár munkahelyéül is szolgáló kancellárián történt incidensről a német Bild számolt be nemrégiben a honlapján. A 2019-től a kancellárián dolgozó, Libanonból származó zsidó alkalmazott fejéhez munkatársai olyan válogatott sértéseket vágtak, mint a „zsidó disznó”, illetve a Németországban bizonyos körökben elterjedt, erősen pejoratív értelmű „Kanake” kifejezés, amellyel a Törökországból, illetve az arab területekről érkezőket szokták – meglehetős rosszindulattal – minősíteni.

A meg nem nevezett alkalmazott a kancellária gépjárműveit karbantartó részlegen dolgozott. Jelenleg úgy tűnik, a Merkel-kormány nem tervezi szankcionálni az ügyben érintett munkavállalóit.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemmel megbízott szövetségi biztos, Dr. Felix Klein a Bildnek megerősítette, hogy az alkalmazott panaszt tett az ügyben. Klein a magánélet védelme érdekében nem kívánt további részleteket elárulni az érintett munkavállaló esetével kapcsolatosan.

Novemberben Kleint a The Jerusalem Post kérdezte arról, nem érzi-e úgy, hogy be kellene tiltani az antiszemita Hezbollah terrorista szervezetet, de arra a felkérésre sem kívánt érdemben reagálni. A Simon Wiesenthal Központ vezető nácivadásza, Dr. Efraim Zuroff sürgette Kleint, hogy kezdeményezze a Hezbollah betiltását Németországban, ahol a szervezetnek 1050 tagja működik.

Merkel kormánya egyre több kritikával szembesül amiatt, hogy nem sikerül megbirkóznia a növekvő németországi antiszemitizmussal.

Megrendült a német zsidók biztonságérzete

Josef Schuster szerint az igazságszolgáltatás nem üldözi kellő elszántsággal az antiszemitizmust Németországban.

A német kormány mindeközben továbbra is vonakodik a Hezbollahot betiltani.

További nagyon kellemetlen fejlemény, hogy Merkel ENSZ-nagykövete, Christoph Heusgen neve felkerült a Simon Wiesenthal Központ által összeállított, a tavalyi év 10 legkiemelkedőbb antiszemita és Izrael-ellenes ügyét felsoroló listára. Heusgen Izraelt a Hamász terrorszervezethez hasonlította, és folyamatosan Izrael ellen szavazott az ENSZ-ben.

A zsidó állammal szembeni jókora elfogultságról tanúskodó előterjesztéseknek egyes vélemények szerint egyedül Izrael legitimitásának aláásása volt a célja.

A Merkel-kormány mindemellett megtagadta a Kuwait Airways elleni, a légitársaság izraeli utasokkal szemben mutatott diszkriminatív magatartása miatt kezdeményezhető fellépést is.

A Kuwait Airways székhelye a német városban, Frankfurtban található, ahol Németország fő nemzetközi repülőtere is működik. A légitársaság nem hajlandó izraelieknek jegyeket eladni. Ennek ellenére Merkel nem volt hajlandó a Bundestagnak az Izrael ellen szerveződött BDS-mozgalom támogatását megtiltó állásfoglalását a gyakorlatba átültetni.