Zsidó tudósról neveztek el csillagvizsgálót az amerikaiak

Vera Rubinra többek között a sötét anyag felfedezőjeként emlékezhetünk.

Amikor első alkalommal tett látogatást a Caltech palomari csillagvizsgálójában Vera Rubin, nem talált nők számára kijelölt mosdóhelyiséget. Az 1960-as évek közepéig nem is tehette be a lábát nő az amerikai intézménybe, ám a zsidó tudós megjelenésével minden megváltozott — derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából.

Rubin papírból vágott ki egy kis szoknyát, és ráragasztotta azt a férfi mosdóra. „Tessék, most már van női is” — mondta az amúgy négy gyermekes édesanya, aki később a sötét anyag felfedezőjeként tett szert világhírnévre a csillagászok körében.

Vera Rubin 2016-ban, 88 éves korában hunyt el, ám halála után is tisztelegnek előtte a szakma nagyjai. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány bejelentése szerint hamarosan Amerika első nemzeti csillagvizsgálója is az ő nevét fogja viselni.

A Vera. C Rubin Csillagvizsgáló 2022-től segíti majd a kutatók munkáját, akik a naprendszert vizsgálják, és a tejútrendszer, valamint a sötét anyag további rejtelmeit keresik. Az amerikai intézmény Chilében kap majd helyet.

Többen azt remélik, hogy Rubin öröksége segíthet csökkenteni a szakmában még mindig jelentős nemek közötti szakadékot, és egyre több nő lép majd csillagászi pályára a közeljövőben.

Zsidó nő sétál a világűrben

A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA deklarált célja a nemek közti egyenlőség elősegítése.