Zsidó nő sétál a világűrben

Jessica Meir (akinek az apja izraeli) és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa a pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cseréli ki.

A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA deklarált célja a nemek közti egyenlőség elősegítése.

Koch egy októberi sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte az eseményt, és azt mondta, az űrséta sokak számára jelent majd inspirációt.

Astronauts Christina Koch and Jessica Meir begin spacewalk

Astronauts Christina Koch and Jessica Meir began NASA’s Extravehicular Activity 58 on 18 October 2019, at 11:38 UTC. During the spacewalk, the two astronauts…

Sandra Magnus, a NASA egyik korábbi űrhajósa, aki 136 napot töltött az ISS-en a Reuters hírügynökségnek szintén kiemelte:

nagyon fontos, hogy a fiatal nők ez alapján is tudjanak szerepmodelleket választani maguknak. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ilyen feladatok elsődleges feltétele mindenekelőtt a hozzáértés.

Az Egyesült Államok első női űrhajósa, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt.

Először márciusban tettek kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha.

Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban.

A világűrben közeledhetnek az arab és zsidó érdekek

Hazzaa Al Mansoori az első arab űrhajósként készül a Nemzetközi Űrkutatási Központba, ahol egy izraeli és egy orosz kollégájával közös misszión vesznek részt .