A világűrben közeledhetnek az arab és zsidó érdekek

Hazzaa Al Mansoori az első arab űrhajósként készül a Nemzetközi Űrkutatási Központba, ahol egy izraeli és egy orosz kollégájával közös misszión vesznek részt .  

Ez egy igazi megtiszteltetés. Nagyon várjuk, hogy sikerrel járjunk és sok új ismerettel térjünk vissza küldetésünkből.

— fogalmazott a 4000 jelentkező közül kiválasztott Egyesült Arab Emírségekből származó 35 éves asztronauta, aki a napi kísérletek mellett elsősorban azt szeretné, ha a világűrből országa fiataljaival tudna kapcsolatot teremteni.

A WorldIsraelNews internetes magazin beszámolója szerint az első arab űrhajóst egy olyan izraeli hölgykollégája fogja elkísérni, aki immáron a 15. asztronauta a zsidó államból, és a negyedik aki nőként utazik a távoli égitestek közé.

Talán nem véletlen a választás: az izraeli Jessica Meir — aki hivatalosan a NASA űrhajósa —  maga is arab zsidó családból származik, apja iraki zsidó.

Kettejük munkájának hatékonyságáért és a küldetés sikerességéért parancsnokként az orosz Oleg Skripochka felel majd.

Hazzaa Al Mansoori, Oleg Skripochka és Jessica Meir – Hazzaa Al Mansoori Twittere

A kazahsztáni Bajkonúr kilövőállomásról induló Soyuz MS 15 rakétával induló trió napi munkájáról még júliusban beszélt újságíróknak a fiatal arab űrhajós. Al Mansoori, aki 2004 után csatlakozott hazája fegyveres erejéhez kifejtette:

A  Soyuz rakéta tetején fogunk ülni egy nagyon szűk helyen. Hat órás kutatómunkára fogunk kiszállni az űrközponthoz. Maximális koncentrációt és türelmet fog igényelni a munka, de készen állunk minden eshetőségre..

A szoros szimbiózisban operáló kutatókról azt írja a lap, hogy személyes tárgyakat is visznek majd magukkal a világűrbe. Mind Al Mansoori, mind pedig Meir viszi országa zászlaját, illetve az arab kutató családjáról készült fotókkal, míg a zsidó állam küldötte menórával díszített zoknikkal is készül a nagy útra.