Irán: a Nyugat ne csináljon nagy ügyet a gép lelövéséből

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Szulejmáni iráni tábornok „áldozatát” – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah. A külügyi szóvivő pedig arra intette a Nyugatot, hogy ne kreáljon „politikai ügyet” a tragédiából.

„A légi katasztrófa egy nagyon szomorú, szívszorító baleset, de egyesek arra próbálják felhasználni, hogy feledtessék Szulejmáni mártíromságát és áldozatát. Irán népének lehet-e mondani azt a néhány száz embert, aki megbecstelenítette Szulejmáni tábornok arcképét?” – tette fel a kérdést Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, utalva azokra a kormányellenes tüntetőkre, akik az ukrán gép tévedésből történt lelövésének iráni elismerése után demonstrációkon leszaggatták Szulejmáni portréját.

Hamenei szerint Donald Trump amerikai elnök hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben.

Trump nem akar mást, mint „mérgezett tőrrel hátba szúrni” az iráni népet, amely azonban „szilárd és ellenálló az ellenséggel szemben” – jelentette ki, és szerinte ezt alátámasztja, hogy milyen nagy tömeg vett részt Szulejmáni temetésén.

A legfőbb vallási vezető Washington mellett bírálta általában a nyugati országokat, kijelentve, hogy „nem tudják térdre kényszeríteni” Iránt, de külön beszélt Nagy-Britanniáról, Franciaországról és Németországról, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását.

Új videó bizonyítja: az irániak két rakétát is kilőttek az ukrán gépre

The New York Times és a The Wall Street Journal egy olyan felvételre hivatkozik, amelynek valódiságát egymástól függetlenül megvizsgálták.

Közben az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette: a Teherán közelében Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájából nem szabad politikai ügyet csinálniuk azoknak az országoknak, amelyeknek állampolgáraik vannak az áldozatok között.

Arra kérünk minden felet: emberiességi ügyekből – főleg egy ilyen tragikus balesetből – ne csináljon politikai kérdést” – mondta Abbász Muszavi, akit az ISNA félhivatalos hírügynökség idézett.

Az az öt külföldi ország, amelynek állampolgárai vannak az áldozatok között – Kanada, Ukrajna, Svédország, Afganisztán, Nagy-Britannia – csütörtökön kinyilvánította: Iránnak kártérítést kell fizetnie az áldozatok hozzátartozóinak, és a világ várja, mi erre Teherán válasza. Képviselőik Londonban alakították ki közös álláspontjukat. Eszerint Iránnak „alapos, független és átlátható nemzetközi vizsgálatot kell lefolytatnia az ügyben”.

Muszavi kijelentette: Irán „minden várakozáson felül” működik együtt ezekkel a külföldi országokkal. Furcsa, hogy a kanadai külügyminisztérium azt kérte Irántól: a kanadai konzul hadd győződhessen meg az áldozatok állampolgárságáról, miközben már minden áldozatot azonosítottak – tette hozzá a szóvivő.

Ukrajna az iráni rakétakilövéseket is a repülőgép-szerencsétlenség lehetséges okai között nevezte meg

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára bejelentette, hogy az ukrán nyomozók a katasztrófa helyszínén orosz rakéták esetleges maradványai után is kutatni kívánnak.