Tiltakozás a neonáci „Kitörés Emléktúra” ellen

Petícióban kérik a Teljesítménytúrázók Társaságának (TTT) elnökétől, hogy ne reklámozza és főleg ne díjazza a Budapest Kupa keretein belül az idei neonáci Kitörés Emléktúrát, melyet a Börzsöny Akciócsoport szervez.

„A Kitörés Emléktúra nem tekinthető ártalmatlan sporteseménynek: a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája, amely során a résztvevők a kitörés órájában a hegyeken át végigmennek azon a 60 kilométeres úton, amelyet a katonák tettek meg, hogy elérjék a német-magyar vonalakat” – olvasható a civil petícióban, amelyet dr. Jakab Annamáriának, a TTT elnökének címeztek.

„A Becsület napját először 1997-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal rendezte Győrkös István vezetésével (akit nemrég ítélt a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre rendőrgyilkosságért) a budai Várból kiinduló utolsó budapesti nemzetiszocialista hadműveletre emlékezve” – emlékeztet a petíció szövege.

A rendezvényt szervező neonácik mindenesetre politikamentes menetet hirdetnek a maguk sajátos módján:

„A Kitörés teljesítménytúra sport rendezvény és történelmi megemlékezés. Politikai célja nincsen!

Különlegességét az adja, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok, mint szereplők mutatják be a korabeli hadviselő feleket.”

A tavalyi emléktúra neonáci beharangozója:

Budai Kitörés Emléktúra 2019 Beharangozó

A 2018-as túra képeit megidézve készülünk 2019-re. Elsőként a dátumot ismertetjük.

Az antifasiszta tiltakozók felhívják a figyelmet arra, hogy bár a hivatalos szervező, a Börzsöny Akciócsoport a Kitörést politikamentes és hagyományőrző túraként hirdeti, „a rendezvényen részt vevő szélsőjobboldali, neonáci csoportok horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulnak.” A nácik szerint azonban

„az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek!”

Mint írják, a túra célja, hogy minden év februárjában „megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet — és ezzel együtt Nyugat-Európát — a bolsevik Vörös hadsereggel szemben.”

A nemzetiszocialisták ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a hagyományőrző szereplőknél látható “fegyverek” csak makettek, illetve hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban). „A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják!” – hangsúlyozzák. A budai várból február 8-án induló kétnapos túrára egyébként csak online van lehetőség nevezni.

Az idei felvonuló szervezetek között ott lesz Németországból a Der Dritte Weg, a Die Rechte és a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból.

Magyar részről ott lesz a Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour, akik honlapjukon a romagyilkosságokért életfogytiglani börtönbüntetést töltő Kiss István „bajtárssal” közölnek interjút – olvasható a tiltakozó petícióban.

A tiltakozók emlékeztetnek: a túrától a Magyar Természetjáró Szövetség is elhatárolódott, a Fővárosi Önkormányzat vizsgálatot indított, és ezen csoportok gyűlését a Budapesti Rendőr-főkapitányság is megtiltotta.

Botcsinálta időutazás vagy együttérző vizsgálat?

Szabad-e hősöknek nevezni a Budapestet a szovjet hadsereggel szemben védő német katonákat? Mennyire kell méltányosnak lenni egy főrabbival, aki állítólag a Gestapo besúgója volt?