Távozik a politikai életből az izraeli pénzügyminiszter

Nem indul a Likud párt listáján a márciusi választásokon, ezzel lezárja közel 15 éves politikai karrierjét Mose Kahlon – írja az Új kelet online.

A társadalmi-gazdasági kérdésekre fókuszáló jobboldali törvényhozó azonban megtartja a 2015 óta betöltött pénzügyminiszteri posztját az utódja kinevezéséig, ami legjobb esetben május-június magasságában várható – írja az izraeli magyar lap.

Az 59 éves törvényhozó a múlt héten döntötte el, hogy visszavonul, majd értesítette Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnököt. A miniszterelnök szerette volna, ha Kahlon meggondolja magát, ám a pénzügyminiszter elégedett a munkával, amit az elmúlt öt évben végzett a minisztérium élén, és kész lemondani.

Netanjahu megnevezte új minisztereit

Az izraeli kormányfőnek számos tárcát át kellett adnia vád alá helyezése miatt.

Kahlon 2003-ban került be a Knesszetbe a Likud törvényhozójaként. Népszerű reformokat hajtott végre kommunikációs miniszterként, majd 2013-ban elhagyta a pártot és rövid ideig szüneteltette politikai karrierjét.

2014-ben megalapította a Kulanut, és a rá következő évben a választásokon nyert 10 székével az új kormány legmagasabb rangú partnerévé vált – emlékeztet az Új kelet.

Még az izraeli választások előtt kiadhatják az „évszázad megegyezésének” részleteit

A közel-keleti béketerv politikai agendáját régóta rejtegetik. Most úgy tűnik, nem igazodnak többet az izraeli belpolitikához.