Netanjahu megnevezte új minisztereit

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megnevezte utódait a miniszteri tárcák élén, amelyeket át kellett adnia vád alá helyezése miatt – jelentette a helyi média hétfőn az MTI szerint.

A mezőgazdasági minisztériumot a Likud párthoz tartozó Dávid Bitán kapta meg, aki ellen vádemelési javaslat fekszik az ügyészség előtt korrupcióért, csalásért és pénzmosásért. Amennyiben valóban megtörténik ellene a vádemelés, akkor Bitánnak is le kell majd mondania tárcájáról.

A diaszpóraügyi tárcát a Likud párthoz tartozó Cipi Hotoveli eddigi külügyminiszter-helyettesnek adta át a miniszterelnök.

A Likudhoz tartozó Jifat Sasa-Biton eddigi építésügyi miniszter lett a népjóléti miniszter, a Sasz párti Jichák Kohen pedig megörökölte tőle az építési ügyeket.

Netanjahu múlt héten mondott le az általa vezetett tárcákról, mert a törvények értelmében nem tölthet be miniszteri tisztséget, aki ellen vádat emeltek.

Izraelben tavaly kétszer tartottak általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik eredményeképpen sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki 2020. március 2-ára.

Netanjahu sorsáról a szavazók dönthetnek

Úgy tűnik, megúszhatja korrupciós ügyét az izraeli miniszterelnök – feltéve, ha elég nagy támogatottságot szerez ahhoz, hogy mentelmi jogot kapjon.