Netanjahu sorsáról a szavazók dönthetnek

Úgy tűnik, megúszhatja korrupciós ügyét az izraeli miniszterelnök – feltéve, ha elég nagy támogatottságot szerez márciusban a Knesszetben ahhoz, hogy mentelmi jogot kapjon.  

Benjamin Netanjahu taktikát váltott. A miniszterelnök már évek óta ártatlannak vallja magát a korrupciós vádakban, most viszont mentesség megszerzésével próbálkozik, amely lehetővé tenné, hogy a márciusi választáson a szavazók döntsenek arról, menjen-e vagy maradjon – írja a The Times of Israel.

2019-ben Netanjahu kétszer sem tudott kormányt alakítani, a főügyész vesztegetéssel, csalással és bizalommal való visszaéléssel vádolta meg. Netanjahu mostani kérése befagyasztja az ellene folyó büntetőeljárást mindaddig, amíg a Knesszet nem dönt az ügyben. Ez jó pár hónapos haladékot jelenthet neki, mivel az izraeli törvényhozás a múlt hónapban feloszlatta magát az új választások miatt. Előfordulhat a márciusi választás egyben referendum is lesz a miniszterelnökről.

Szerda este Netanjahu nem azzal indokolta a mentelmi jog kérvényezését, hogy a vádak nem igazak, hanem azzal, hogy egy miniszterelnök elítélése szembemegy a szavazók érdekeivel. A Knesszet-tagok immunitásáról szóló törvény ugyanis lehetővé teszi az ilyen jellegű indoklást.

Avigdor Liberman máris bejelentette, hogy nem támogatja Netanjahu immunitását. Ám, ha márciusban a Likudnak sikerülne 61 széket szereznie szövetségeseivel a Kneszetben, előfordulhat, hogy elég támogatottságot nyer a kérésének és mentelmi jogot kap.

Netanjahu bejelentette, hogy mentelmi jogot kér a Knesszettől

Ezzel jópár hónapos haladékhoz jutott, mivel az izraeli törvényhozás a múlt hónapban pont feloszlatta magát.