Netanjahu bejelentette, hogy mentelmi jogot kér a Knesszettől

A jeruzsálemi Orient Hotelben tartott sajtókonferencián Benjamin Netanjahu szerda este bejelentette, hogy a Knesszethez fordul, hogy mentesítse a vádeljárás alól, amelyet három büntetőügyben indított ellene az izraeli főügyész — írja a Times of Israel.

Szerda éjfélkor járt volna le a kormányfő rendelkezésére álló harminc napos határidő, amelyen belül mentelmi jogának elbírálását kérheti a knesszet mentelmi bizottságától.

A miniszterelnök bejelentésében kifejtette, hogy az elkövetkező években is az ország vezetője kíván maradni.

„Ahhoz, hogy Izraelt továbbra is eredményesen tudjam kormányozni, a Knesszet elnökéhez kell fordulnom, hogy teljesíthessem kötelességemet és hivatásomat, hogy tovább szolgálhassam Önöket”

— mondta.

Netanjahu mentelmi jogot kér a Knesszettől

A Knesszet elnökétől kéri mentelmi jogának érvényesítését az izraeli miniszterelnök, hogy hivatali ideje alatt ne kerülhessen bíróság elé az ellene szóló vádiratok miatt. 

Saját teljesítményét méltatva Netanjahu hozzátette:

“Még sok évig kívánom kormányozni Izraelt, hogy további történelmi vívmányokat érjünk el, melyeken éjt nappallá téve dolgozom. Olyan vívmányokhoz, amelyekről korábban csak álmodhattunk, és most csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.”

A miniszterelnök megismételte, hogy ő az igazságszolgáltatás hatóságainak áldozata, és leszögezte, hogy

“a mentelmi jog arra szolgál, hogy a választott képviselőket megvédje a koholt vádaktól. Arra szolgál, hogy biztosítsa a nép által választott képviselők számára a lehetőséget, hogy szolgálhassák a népet, a nép óhajának megfelelően.”

A mentelmi törvény 2005-ös módosítása óta a törvényhozás képviselő nem kapnak automatikusan felmentést a büntetőeljárások alól, amíg nem nyújtanak be erre irányuló kérelmet a plénumhoz..

Netanjahu kérése befagyasztja az ellene folyó büntetőeljárást mindaddig, amíg a Knesszet nem dönt az ügyben. Ez jópár hónapos haladékot jelenthet neki, mivel az izraeli törvényhozás a múlt hónapban feloszlatta magát az új választások miatt.

Tegnap éjfélkor feloszlott a Knesszet

Március 2-án Izrael lakosai egy éven belül harmadszorra járulnak az urnákhoz, miután az előző választások után sem sikerült kormányképes koalíciót alkotni.

Netanjahu televíziós beszédében arra hivatkozva kérte a mentelmi jogot, hogy összeesküvés áldozata, mert a rendőrség és az ügyészség indokolatlanul kovácsolt ellene vádakat azért, mert nem a politikai paletta bal oldalán áll. Az ország további zavartalan és sikeres vezetése érdekében azt kérte, ne állítsák bíróság elé, majd élesen támadta, valamint korrupcióval vádolta meg legfontosabb politikai ellenfelét, a centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganzot.

Juli Edelstein, a parlament elnöke, a katonai rádió értesülése szerint nem kívánja létrehozni és összehívni a már föloszlatott knesszetben a mentelmi bizottságot, noha ezt kérte tőle a Kék-fehér párt képviselője. A tévé szakértői szerint viszont a Legfelsőbb bíróság felszólíthatja erre Edelsteint, amennyiben ezt kérik a bíróságtól, és jogosnak ítéli a kérést.

Netanjahu beszéde után néhány perccel Beni Ganz is megszólalt, s Izrael összes tévécsatornája az ő szavait is élőben közvetítette. Ganz kijelentette, hogy Netanjahu bűnösségét bizonyítja mentelmi kérelmével, s megígérte, mindent elkövetnek a mentelmi bizottság mihamarabbi felállításáért, hogy az elbírálhassa a miniszterelnök kérelmét.

„Vagy Netanjahu királysága lesz, vagy Izrael állama”

— mondta Ganz. A tévéhíradó szerint korántsem biztos, hogy a jelenlegi knesszet mentelmi bizottsága elfogadná Netanjahu kérelmét, ugyanis Avigdor Liberman kijelentette, hogy pártjával ellene szavaz. A tavaszi választások óta az Izrael a Hazánk nevű párt élén álló Liberman tölti be a mérleg nyelvének szerepét a baloldali-centrista, valamint a jobboldali vallásos parlamenti pártok tömbje között.