Neonácik szerezhetik meg a második legtöbb helyet az új szlovák parlamentben

Szlovákia lehet a legújabb olyan európai ország, ahol népszerűvé válik a szélsőjobb – írja a The Independent. A februári választáson a második helyet szerezheti meg a Mi Szlovákiánk Néppárt, amely a zsidók, muszlimok és cigányok elleni gyűlöletre fókuszál, valamint a nácikkal szövetkező szlovák bábállam egykori vezetőit élteti.

A Marian Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) közvélemény-kutatási adatok szerint a 2016-ban elért ötödik helyéről a másodikra jött fel december elejére.

A párt céljai közt szerepel létrehozni egy félkatonai szervezetet a „cigányterror” elleni harchoz, valamint a sorkötelezettség újbóli bevezetése.

Marian Kotleba pártelnök szerint a Szlovákiában élő zsidókat „lényegében minden zavarja, ami szlovák”, valamint a zsidók „szlovák földön csak a szlovák nemzet kegyéből élhetnek”.

A párt programjában vállal kötelezettséget arra, hogy lezárja Szlovákia határait, ezzel megállítva a „muszlim bevándorlók hordáit”. A párt szerint az ország „nemzeti öngyilkosságot” követ el a nyitott határokkal, és hogy „Szlovákia már nem független és szuverén állam” az EU-tagság miatt.

Sírgyalázás – kiket zavartak a zsidó temetők Szlovákiában?

A vandálok magatartására nagy hatással lehet majd a februári választások kimenetele – mondták lapunknak szlovákiai zsidó vezetők.

A szlovák Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban utasította el a főügyész indítványát, hogy a bíróság oszlassa fel a pártot mert az fasiszta, szélsőséges ideológiát követ, amely ellentétes a szlovák alkotmánnyal.

A bíróság azzal érvelt, hogy a párt nem fenyegeti közvetlenül a demokráciát, ezért nincs ok a feloszlatására.

„Egy pártot csak akkor lehet betiltani, ha ténylegesen harcol a demokrácia és a jogállamiság ellen, ám ezt ebben az esetben nem bizonyították, ezért a bíróságnak nem volt más lehetősége, mint hogy elutasítsa a beadványt”

– mondta Jana Zemkova főbíró.

Gabor Gal igazságügyi miniszter szerint „Az LSNS egy fasiszta párt, a fasizmusnak pedig nincs helye Szlovákiában. ”

Úgy tűnik, hogy a sikertelen bírósági eljárás nem ártott a párt népszerűségének. Marian Kotleba elnök az ítélet után kijelentette: „A mai nap után nincs ok félni attól, hogy a pártunkra szavazzanak”.

Fotó: YouTube

A párt az elmúlt években megpróbálta modernizálni a stílusát, politikusaik öltönyre cserélték katonai stílusú ruháikat, vezetőik pedig a zsidókon túl a cigányok és a muszlimok ellen is szítják a gyűlöletet.

A párt viszonylagos konszolidált kinézete, korrupcióellenes magatartása, valamint a szociális és egészségügyi szolgáltatásokra ígért forrásnövelése szintén növelték a népszerűségét.

Szlovákia politikai térképe igencsak töredezett. Az AKO közvélemény-kutató január elején végzett legfrissebb felmérése szerint a baloldali populista Smer párt 18 százalékon, a neonáci LSNS 12 százalékon, a Liberális Szövetség pedig 9 százalékon áll.

A negyedik helyezett az EU-t támogató, konzervatív Közönséges Emberek párt 8 százalékos támogatottsággal bír, hasonlóan a szintén konzervatív, populista Sme Rodina párthoz. A SaS Liberális Párt 7 százalékos, a jobboldali SNS párt és a jobbközép Kereszténydemokrata Párt 6 is százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Szlovákiában 5 százalékos a bejutási küszöb. A jelenlegi jobbos, balos, szlovák-magyar pártok alkotta kormánykoalíció a februári választáson várhatóan elveszíti a többséget, az viszont még beláthatatlan, hogy kik tudnak majd új kormányt alakítani.

Szlovák belügyminiszter: nem fogunk csatlakozni a kimentett migránsok elosztási kvótájához

„Ha egy migránsnak sikerül feljutnia egy hajóra, az nem jelentheti azt, hogy belépőt kapott az Európai Unióba”.