Volt, amikor Irán nukleáris ügyekért felelős vezetője Izraeltől kért segítséget

Az 1960-as években olyan együttműködés kezdett kibontakozni Izrael és Irán között, ami ma talán teljesen elképzelhetetlennek tűnik.

Az 1960-as évek elején Izrael egy szakértő-csoportot küldött Iránba, hogy segítsen újjáépíteni egy földrengés sújtotta területet – derül ki egy izgalmas történelmi korszak részlete abból az írásból, ami a The Times of Israel oldalán jelent meg a múltban.

Akkoriban született meg a perzsa államban egy program, amit az „Iráni Tervszervezésnek” neveztek, és az a Safi Asfia nevű férfi vezette, aki az ország kibontakozó nukleáris törekvéseiért felelt. Még az iráni nukleáris program atyjaként számon tartott Akbar Etemadnak is hozzá kellett bekopognia, mielőtt a sah áldását kérte volna a később induló atomprogramra.

Pilóta nélküli repülőgépnek hitte Irán az ukrán utasszállítót

A Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője bejelentette: a tévesen azonosított gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg.

Safi Asfia a Teheráni Egyetem egyik legfiatalabb oktatójaként matematikát és geológiát is tanított. A 23 éves vezető széles feladatkört látott el, és az ő nevéhez kötődik az a szerződés is, aminek értelmében Irán az izraeli TAHAL állami vízügyi vállalat segítségével kívánta felújítani az ország vízellátó- és öntözőrendszerét.

A történet 1962 szeptemberében kezdődött, amikor súlyos földrengés rázta meg az észak-iráni Kazvin tartományt. Több száz falut ért pusztulás, néhány teljesen megsemmisült. Több ezren meghaltak és rengetegen megsérültek a katasztrófa során, ami tömegeket fosztott meg otthonától. Szinte azonnal megkezdődtek a mentőmunkálatok – részben teheráni és részben külföldi segítséggel.

Néhány hónapon belül Asfia szervezete felkereste a tel-avivi TAHAL-t, hogy segítséget kérjen a régió felépítésében és újjászervezésében. A projektet olyan modellnek szánták, ami egész Irán számára követendő mintává válhatott volna.

„Olyan együttműködés kezdett kibontakozni Izrael és Irán között, ami ma talán teljesen elképzelhetetlennek tűnik.”

Még a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtár is őriz egy másolatot – angol és perzsa nyelven – abból a kétkötetes példányból, ami a terveket tartalmazta. Mindemellett egy hivatalos levélből, amit az izraeli Arie „Lova” Eliav címzett Safi Asfia számára, átfogó elemzések eredményei, illusztrációk és egy olyan hatéves terv részletei is megismerhetőek, amikkel a Kazvin régió egészét kívánták megújítani.

Egy beszámoló szerint a terület helyreállítása érdekében „Izrael Kormánya mérnökökből és szakértőkből álló csapatot küldött, hogy az iráni agrárminisztérium felügyelete alatt újratervezze és felépítse a teljesen megsemmisült Kuhznin nevű falvat”. Majd az iráni vezetés úgy döntött, hogy az egész Kazvin régiót teljes megújuláson viszi keresztül.

1963 január 6-án tehát Safi Asfia szerződést kötött Teheránban a TAHAL képviselőivel. Pár napon belül a vállalat emberei Iránba utaztak, és Eliav vezetésével munkába kezdtek. A szakértők között számos kiemelkedő személy helyet foglalt, köztük volt például Ephraim Shilo, neves mezőgazdasági szakember, aki egyben vallásos cionista is volt.

A TAHAL-t még két másik izraeli csoport bevetésével is megbíztak, és a vállalat az iráni kormány mellett más nemzetközi csoportokkal is együttműködésben állt, például az ENSZ egyes küldötteivel is – idézi fel a The Times of Israel szerzője.

A máig őrzött dokumentumokból jól látszik, hogy milyen széles körű tevékenységet végeztek az izraeliek a perzsa állam megsegítésére. Új falvak felépítése fél év alatt, új növények meghonosítása, mezőgazdasági fejlesztések a helyiek körében, és iráni mérnökök továbbképzése is a legfontosabb célkitűzések között szerepelt a szerződésekben.

„Csak a mai helyzet alapján nehéz elképzelni, hogy egykor Irán mérnökeit izraeli szakemberek képezték. Akkoriban Izrael változó, de nyugodt kapcsolatokat ápolt az iráni sah rezsimjével” – olvasható a cikkben.

1963 tavaszán Irán illetékes vezetőjének felkérésére még a Teheráni Egyetemen is megjelentek az izraeli csapatok, hogy különleges geológiai képzéseket nyújtsanak az iráni hallgatóknak. Több tucat izraeli és iráni élt, dolgozott együtt. A beszámolók szerint szoros együttműködések alakultak ki a két nemzet emberei között.

Az izraeli-iráni kapcsolatok – több másik együttműködés mentén – egészen az 1979-es Iráni Forradalomig fejlődtek és egyre szorosabbakká váltak. Utána azonban jelentős fordulat következett be.

Az új rezsim lecsapott Safi Asfiára, majd öt évig tartó börtönbüntetésre ítéltek. Cellájában állítólag olaszul tanult, miközben franciául tanított másokat, a molekuláris biológia és számítástechnikával foglalkozott. 2008-ban bekövetkezett haláláig Iránban élt.

Arie Eliav Marokkóban és Nicaraguában is vezetett az iránihoz hasonló projekteket, és évtizedeken át részt vett az izraeli politikában – három cikluson át a Kneszetben is helyet foglalt, vezette az Izraeli Munkáspártot, és egyszer még elnök-jelölt is volt. Hazájáért végzett munkáját Izrael-díjjal tüntették ki, 2010-ben Tel-Aviv városában hunyt el – két évvel egykori iráni munkatársa, Asfia után.

2017 őszén, közel 55 évvel a kazvini földrengés után, ismét súlyos földrengés rázta meg Iránt – amit akkor Tel-Avivban és Haifa városában is érzékeltek. A katasztrófa idején Izrael ismét humanitárius segítséget kínált a perzsa államnak, ami elutasította a felajánlást.