Fénybe borítja holokauszt áldozatok emlékezetét egy holland művész

Daan Roosegaarde „Az élet fénye” című projektjében sötét tereket hoz létre, ahol köveket halmoz fel, amelyek röviden felvillannak.

A holland művész a holokauszt emléknapja előtt 150 településen állítja fel a világító kövekből álló installációját.

Roosegaarde azért választotta a köveket a projekt témájául, mert a zsidó szokás szerint az emlékezők köveket helyeznek szeretteik sírköveire – írja a GIC hírportál nyomán a The Jerusalem Post.

Az ENSZ 2005-ben emelte január 27-ét a holokauszt emléknapjává, ugyanis a Vörös Hadsereg ekkor szabadította fel az auschwitzi koncentrációs tábort. Az idei a 75. évforduló a felszabadulás óta.

Az installációban a kövek alig néhány másodpercnyi ideig világítanak, mert ahogy Roosegaarde magyarázza,

„mint lélegzetvételek a sötétben, szimbolizálják a közösségtől elszakított életeket”.

Az installációt számos múzeumban és nyilvános helyen felállítják, így az ország északi részén, Groningenben található zsinagógában is. Ugyan egykor számos pezsgő vidéki közösségnek adott otthont, Hollandia északi részén valósult meg az egyik legakkurátusabb zsidók elleni hatósági intézkedéssorozat is a vészkorszak idején, amely e közösségek csaknem teljes megsemmisítésében csúcsosodott ki. Egy holland napilap, a Volkskrant szerint Groningen közel 3 ezer zsidó lakosából a holokauszt végére csak 150 fő, azaz az egykori népesség csupán öt százaléka maradt életben.

A groningeni zsinagóga napjainkban múzeumként működik, és csak ritkán rendeznek vallási eseményeket a falai között.