Háborúzhat-e Trump a kongresszus jóváhagyása nélkül?

Az amerikai elnök kijelentette: ha a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni csapás tervéről egyeztetett volna a kongresszussal, akkor a demokrata pártiak kiszivárogtatták volna azt a hamis hírek sajtójának.

Az elnök, akit hívei éljenzéssel és dübörgő tapssal fogadtak az ohiói Toledo városban tartott kampányrendezvényén, élesen bírálta a washingtoni képviselőház demokrata párti politikusait. Részben az iráni tábornok elleni célzott dróntámadás miatt őt ért kritikáikért, részben pedig mert a demokrata párti többségű képviselőház

csütörtök este olyan, egyébként nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amely korlátozná a hatalmát egy Irán elleni esetleges újabb csapásmérést illetően.

A demokrata többségű képviselőház 224:194 arányban, nagyjából párthovatartozás szerint szavazta meg a határozati javaslatot. Nyolc demokrata párti képviselő ellene voksolt, míg három republikánus a demokratákkal együtt támogatta.

A javaslatot – amelyet a korábban hírszerzőként dolgozó, demokrata párti Elissa Slotkin képviselő terjesztett elő – a republikánus többségű szenátus szinte bizonyosan nem fogja elfogadni, viszont egy ettől független, de hasonló tartalmú határozatot megvitat majd.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke. Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ennek ellenére úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a határozat „ütős”.

„Amerika és a világ nem engedhet meg háborút” – hangoztatta Pelosi. Egyúttal megismételte korábbi álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat a Kászim Szulejmáni iráni tábornok életét követelő célzott dróntámadásával

„aránytalan és provokatív légicsapást hajtott végre Irán ellen a kongresszus megkérdezése nélkül, és ezzel veszélybe sodorva amerikaiakat”.

Trump felvetette, hogy amennyiben előzetesen megvitatta volna a dróntámadás tervét demokrata párti törvényhozókkal – köztük Nancy Pelosi házelnök és az általa „kis ceruzanyakúnak” titulált Adam Schiff képviselővel, a hírszerzési bizottság vezetőjével -, ők azonnal részleteket szivárogtattak volna ki a baráti sajtónak. Trump ezt a sajtót ismételten hamis hírek gyárainak minősítette.

Donald Trump és Benjamin Netanjahu telefonon egyeztetett a Közel-Kelet „legégetőbb kérdéseiről. A hívást az amerikai elnök azután kezdeményezte, hogy kedden Irán tucatnál több ballisztikus rakétával támadott Irakban működő amerikai támaszpontokat.

A Fehér Ház közölte, hogy az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök a térség kritikus problémáiról és országaik kapcsolatáról egyeztetett, de további részleteket a beszélgetésről nem közöltek – számol be a The Jerusalem Post.

„Azt mondják, be kell jönnöd engedélyt kérni a kongresszustól, el kell mondanod nekünk, hogy mit akarsz csinálni, így majd felhívhatjuk a kint várakozó hamis hírek képviselőit és kiszivárogtathatjuk nekik'” – karikírozta a helyzetet Trump. Hangsúlyozta, hogy nem is lett volna praktikus az egyeztetés, hiszen a döntést „egy másodperc töredéke alatt” kellett meghoznia.

Az elnök hosszasan ostorozta a Demokrata Párt egyes, radikális baloldaliként számon tartott politikusait is, akik amiatt háborodtak fel, hogy az amerikai haderő likvidálta a tábornokot. „Inkább Szulejmáni kegyetlen bűncselekményei miatt kellett volna háborogniuk” – jelentette ki.

Donald Trump jóváhagyta az Irán elleni új szankciókat

Az amerikai elnök hozzátette: Szulejmáni hírszerzési jelentések szerint épp egy amerikai nagykövetség felrobbantását készítette elő.