Segítséget küld az ausztrál tűzvész helyszíneire Jeruzsálem állatkertje

Csaknem 480 millióra teszik az eddig elpusztult állatok számát. 

A jeruzsálemi Bibliai Állatkert (Biblical Zoo) segélyt és állatorvosi felszereléseket küld Ausztráliába, ahol hetek óta tűzvész pusztít — írta a Ynetnews. A lángok mindeddig 8 millió hektárnál is nagyobb területet vettek birtokba, ami nagyjából Ausztria méretével azonos földrészt érint.

A BBC jelentése szerint legkevesebb 480 millió állat halt meg a tűzvészben, aminek eddig 25 emberi áldozata van.

A Bibliai Állatkert hétfői bejelentése szerint állatorvosi felszereléseket juttatnak el a bozóttüzek által sújtott területekre, valamint az égési sérülésekre speciális krémeket, továbbá anyatej pótlására szolgáló készítményeket és hidratáló koncentrátumokat is küldenek a déli kontinensre.

Az MTI szerint szombaton az ausztrál meteorológiai intézet megerősítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Penrith elővárosban 48,9 Celsius-fokot mértek, ez nemcsak sydneyi rekord, szombaton ez volt a világ legmelegebb pontja.

Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy háromezer tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez. A tartalékosok behívása először történik meg az ország történelmében.

Victoria és Új-Dél-Wales államok part menti vidékein a legsúlyosabban érintett részeken megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás.

Az ausztrál tűzvészek okozta katasztrófa áldozatai, a tűzoltók és a vadon élő állatok menedékhelyei számára filmsztárok, popsztárok és a brit királyi család támogatásával eddig már több millió dollár gyűlt össze. Nicole Kidman ausztrál filmcsillag például vasárnap 500 ezer dollárt (azaz közel 147 millió forintot) adományozott családja nevében az új-dél-walesi tűzoltóságnak.

Szombaton II. Erzsébet brit királynő unokáihoz, Vilmos és Harry herceghez csatlakozva szintén hangsúlyozta, hogy mennyire megrázta őket a természeti katasztrófa, valamint köszönetüket tolmácsolták a tűzoltóknak, akik életüket kockáztatva küzdenek a lángokkal.

Augusztusban az Amazonas-vidéken 2,5 millió hektár lett a lángok martaléka, Kaliforniában pedig 2018-ban — az Egyesült Államok e tagállamának legsúlyosabb erdőtüzeiben — 800 ezer hektárnyi terület pusztult el.

Izraelbe menekítik a gázai állatkert lakóit

Izrael után Jordániába és Dél-Afrikába szállítják majd az evakuált állatokat.