Brazília erdői lángokban, Bolsonaro szerint a tüzek szándékosak

Hatalmas tüzek pusztítanak az amazonasi esőerdőkben, olyan nagy a füst, hogy a tűztől több ezer kilométerre fekvő Sao Paulo sötétségbe borult tegnap délután kettőkor.  

Brazíliában gyakoriak az erdőtüzek, de az idei tűzvészek száma jóval meghaladja az átlagot. A közösségi médián rengeteg kép terjed a tűzvészről, ám ezek nagy része évtizedekkel ezelőtti vagy nem is Brazíliában készült — írja a BBC. 

A baj azonban valódi. Az Inpe (Brazília űrkutatási intézete) adatai szerint 85 százalékkal több tűz pusztít most, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A 2019-es év első nyolc hónapjában 75 ezer erdőtüzet jegyeztek fel. Utoljára 2016-ban érte el a 70 ezret a tüzek száma.

Az erdőtüzek gyakoriak a száraz évszakban, amely júliustól októberig tart. A tüzet okozhatják villámcsapások, de előfordulhat, hogy farmerek égetéssel tisztítják meg a földet, és ez okozza a tüzeket.

Jair Bolsonaro brazil elnök szerint a tüzek valószínűleg szándékos gyújtogatás következményei. Az elnök szerint lehetséges, hogy azok az NGO-k, akiknek csökkentette a támogatását, most bosszúból felgyújtották az Amazonast. Bár erre semmi bizonyíték nincs, Bolsonaro mégis többször megismételte ezt a nyilatkozatot.

Ezt a kijelentését felháborodás követte a környezetvédelmi szervezetek részéről, akik szerint az elnök a hibás, mert nem tett eleget a környezet védelméért.

Large swathes of the Amazon rainforest are burning

There have been more than 72,000 fire outbreaks in Brazil so far this year, up 84% on the same period in 2018, according to the country’s National Institute …

Bolsonaro a brazil újságíróknak kijelentette, hogy minden egyes elégett fát sajnál és mindent megtesznek, hogy legyőzzék a tüzet, de a terület hatalmas és nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel az oltáshoz. Az elnök kritikával illette az érintett kormányzókat is, akik szerinte nem segítik a központi kormány oltási kísérleteit.

A tüzeknek nagy nemzetközi visszhangja van, sokan úgy érzik Bolsonaro nem tesz eleget a tűz megfékezéséért. Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren üzent: „Ég a házunk. Az Amazonas esőerdő, a tüdő, amely a bolygónk oxigénjének a 20 százalékát termelni, és most ez ég. Ez egy nemzetközi válság. A G7-ek tagjainak üzenem, hogy két nap múlva ennek a vészhelyzetnek a kezelésével kezdjük a találkozót!”

Emmanuel Macron on Twitter: „Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest – the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen – is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let’s discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big / Twitter”

Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest – the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen – is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let’s discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big

Bolsonaro Twiterren reagált Macron üzenetére: „Sajnálattal látom, hogy Macron politikai pontokat gyűjt egy olyan ügyben, amely Brazília és az Amazonas országok belső problémája. A szenzációhajhász hangnemével nem segíti, hogy megoldjuk a problémát.”

A brazil kormányzat szerint az európai országok saját céljaikra forgatják ki a tüzet, és alaptalanul vádolják a brazil vezetést. Alig egy héttel korábban jelentette be Németország és Norvégia, hogy a brazil kormány elkötelezetlensége miatt visszatartják az Amazonas erdőinek megőrzésére szánt 60 millió dollárt — írja a France 24.

Az elmúlt nyolc hónapban 225 megatonna széndioxid került a levegőbe a brazíliai tüzek miatt. A óriási területen fekvő Amazonas esőerdők, 3 millió növény és állatfaj otthonai, és 1 millió főre tehető a bennük élő őslakosok száma.

Még Cristiano Ronaldo is megszólalt az ügyben: „Az Amazonasi esőerdő adja a világ oxigénjének 20 százalékát és már három hete ég. A mi felelősségünk, hogy segítsünk megmenteni a földünket.”

Cristiano Ronaldo on Twitter: „The Amazon Rainforest produces more than 20% of the world’s oxygen and its been burning for the past 3 weeks. It’s our responsibility to help to save our planet. #prayforamazonia pic.twitter.com/83bNL5a37Q / Twitter”

The Amazon Rainforest produces more than 20% of the world’s oxygen and its been burning for the past 3 weeks. It’s our responsibility to help to save our planet. #prayforamazonia pic.twitter.com/83bNL5a37Q

Hogy mindez a nemzetközi érdeklődés átfordul-e valódi segítségbe, arról egyenlőre nincsenek hírek. A hatalmas területen ugyanis kiemelten nehéz az oltás, hiszen csak légi járművek segítségével történhet.