Izraelbe menekítik a gázai állatkert lakóit

Régóta beszélnek róla, sokan politikai céllal is felvetették. Most elkezdődött: menekítik az állatokat a gázai Rafah állatkertjéből.

Csaknem félszáz jószágot szállítottak el a hétvégén Izraelbe abból az állatkertből, ahol az elmúlt évek során tucatjaival pusztultak el állatok a megfelelő gondoskodás hiányában – írja a Ynetnews portál.

A beszámoló szerint a következő hetekben Izraelben próbálják megerősíteni az állatokat, akiket azután Jordániába és Dél-Afrikába szállítanak majd.

Az evakuálás egy etikai misszió számunkra. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy segíthessük a gázai övezetben található állatokat

— mondta az akcióról Uri Madar, aki a mentést koordináló Four Paws International izraeli partnereként vett részt a határátkelés miatt különleges logisztikai kihívást jelentő akcióban.

Over 40 zoo animals evacuated from Gaza

Forty animals including five lions are to be rescued from squalid conditions in the Gaza Strip.The animals would be taken out of a zoo in the Palestinian enc…

A több felvonásból álló, hónapokig tartó mentési sorozat utolsó akkordjaként vasárnap öt oroszlánt, öt majmot, négy struccot, három pávát, két farkast, egy-egy hiénát, rókát és vagy tíz mókust szállítottak át a határon. Évekkel korábban az állatok közül páran nem ritkán a térség titkos alagútjain keresztül juthattak el az északi város állatkertjébe — írja a lap, amely idézi a misszió egy másik tagját is:

Az utóbbi években a rohamosan romló gazdasági és politikai viszonyok érezhetővé váltak a jószágokon is. Legyengültek, sokan éhen haltak, lebetegedtek. A legtöbb állat valamiképpen traumatizálódott a válságban

— fogalmazott Amir Khalil állatorvos.