Izraelbe menekítik a gázai állatkert lakóit

Régóta beszélnek róla, sokan politikai céllal is felvetették. Most elkezdődött: menekítik az állatokat a gázai Rafah állatkertjéből.

Csaknem félszáz jószágot szállítottak el a hétvégén Izraelbe abból az állatkertből, ahol az elmúlt évek során tucatjaival pusztultak el állatok a megfelelő gondoskodás hiányában – írja a Ynetnews portál.

A beszámoló szerint a következő hetekben Izraelben próbálják megerősíteni az állatokat, akiket azután Jordániába és Dél-Afrikába szállítanak majd.

Az evakuálás egy etikai misszió számunkra. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy segíthessük a gázai övezetben található állatokat

— mondta az akcióról Uri Madar, aki a mentést koordináló Four Paws International izraeli partnereként vett részt a határátkelés miatt különleges logisztikai kihívást jelentő akcióban.

A több felvonásból álló, hónapokig tartó mentési sorozat utolsó akkordjaként vasárnap öt oroszlánt, öt majmot, négy struccot, három pávát, két farkast, egy-egy hiénát, rókát és vagy tíz mókust szállítottak át a határon. Évekkel korábban az állatok közül páran nem ritkán a térség titkos alagútjain keresztül juthattak el az északi város állatkertjébe — írja a lap, amely idézi a misszió egy másik tagját is:

Az utóbbi években a rohamosan romló gazdasági és politikai viszonyok érezhetővé váltak a jószágokon is. Legyengültek, sokan éhen haltak, lebetegedtek. A legtöbb állat valamiképpen traumatizálódott a válságban

— fogalmazott Amir Khalil állatorvos.