Izrael rájött, hogyan éljünk túl egy méhek nélküli világot

Az Edete mezőgazdasági cég mesterséges beporzó-technológiája megoldást hozhat a méhek drámai pusztulásának problémájára.

A világ növényeinek körülbelül 75%-a függ az állati beporzástól — melyet legnagyobb arányban a méhek végeznek. A méhpopuláció azonban az elmúlt 15 évben hatalmas hanyatlásnak indult, amit összeomlásként is emlegetnek — írja az Israel21c oldal.

A National Geographic adatai szerint vannak olyan régiók, ahol a méhek 90%-a már el is tűnt.

Az Egyesült Államokban a tenyésztett méhpopuláció 40,7%-kal csökkent 2018 és 2019 áprilisa között, derült ki a Bee Informed Partnership adataiból.

„A méhek számának drasztikus hanyatlása világméretű probléma, amivel a farmereknek szembe kell nézniük. Nem csak a méhek, más rovarok is eltűnőben vannak a világon, viszont a méheknek van kritikus hatásuk a mezőgazdaságra”

— szögezte le a jelenséggel kapcsolatban Eylan Ran, az izraeli Edete cég vezérigazgatója.

A beporzás, vagyis a pollen egyik virágról a másikra való áthelyezése megtermékenyítés céljából kritikus fontosságú a magok, virágok és zöldségek előállításában.

Az Edete éppen ezért kifejlesztett egy olyan technológiát, mellyel állításuk szerint a természetes beporzókat ki tudják váltani és még több élelem előállításában is segíthetnek. A kétszintes mesterséges beporzás a méhek tevékenységét másolja a pollen összegyűjtésében, majd terjesztésében.

A rendszer elválasztja az életképes pollent a mechanikusan betakarított virágoktól és akár egy éven át is képes tárolni azt. A virágzás során a tárolt pollent egy mesterséges beporzóba töltik, amely lézer alapú távérzékeléssel szétszórja a fák száraz pollenjét és a célzott fákhoz és virágokhoz juttatja azt.

Méhek nélkül készítettek mézet izraeli diákok

A géntechnológiai eljárás új távlatokat nyit a méztermelésben anélkül, hogy károsítaná a méheket.