Méhek nélkül készítettek mézet izraeli diákok

Az Izraeli Műszaki Egyeteme diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával – jelentette be az intézmény.

Páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és kozmetikai termékek előállításhoz használják. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte – olvasható az egyetem honlapján.

A méhek nélküli mézet, amely segíthet ezen globális károk leküzdésében, a szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítették, laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanítottak méz termelésére.

A méhek a mézgyomrukban számos enzimet felhasználnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek.

Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membrán-alapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.

A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

„Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is”

– olvasható a közleményben.

Havi hét tehénnyi „tiszta” hús fejlődik egy izraeli cég minden tartályában

Egy izraeli cég elsőként képes ipari mennyiségű húst termelni Tel-Aviv melletti üzemében. A Future Meat Technologies állati sejtekből növesztett, környezettudatos és génmanipuláció mentes csúcstermékekkel jelentkezik.