Ezreket várnak az antiszemitizmus elleni New York-i és jeruzsálemi felvonulásra

„Ha egy zsidót megtámadnak, akkor mindannyiunkat megtámadják”: így hirdetik az aktivisták a vasárnapi New York-i felvonulást az antiszemitizmus ellen.

Az antiszemitizmus és gyűlölet ellen vasárnapra tervezett New York-i szolidaritási felvonulás előtt a zsidó szervezetek és vezetők aktívan támogatták az eseményt a közösségi médiában – írja a The Times of Israel.

„Mindnyájunknak képesnek kell lennünk szabadon gyakorolni a vallásunkat és hagyományainkat, a maguk teljességében és félelem nélkül” – jelentette ki az Amerikai Rabbik Központi Konferenciája (CCAR) a Twitter-en, sürgetve a reform közösség tagjait, hogy vegyenek részt a rendezvényen vasárnap. „Ha egy zsidót megtámadnak, akkor mindannyiunkat megtámadják”.

CCAR on Twitter: „We should all be free to practice our religion and traditions fully and without fear. When any Jew is targeted we are all targeted.#StandTogether, and say no to hate and fear this Sunday at the Solidarity March in NYC: https://t.co/2AH852xwgu#JewishandProud pic.twitter.com/LUUEkIBoWu / Twitter”

We should all be free to practice our religion and traditions fully and without fear. When any Jew is targeted we are all targeted.#StandTogether, and say no to hate and fear this Sunday at the Solidarity March in NYC: https://t.co/2AH852xwgu#JewishandProud pic.twitter.com/LUUEkIBoWu

Hasonló üzeneteket osztott meg a Rágalmazás Elleni Liga (ADL), az Egyesült Zsidó Felhívás (UJA) New York-i tagszervezete, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és számos más közösségi és jóléti szervezet – köztük a Project Kesher, amely fiatal zsidó vezetők kinevelésével foglalkozik Izraelben és az egykori Szovjetunió területén, valamint az A Wider Bridge (Egy szélesebb híd), amely az LMBT-közösség szempontjainak érvényesülését támogatja a zsidó világban.

A UJA pénteki tweetje megerősítette, hogy a felvonulókhoz az afrikai-amerikai, muszlim, spanyol-amerikai és kínai-amerikai közösségek képviselői is csatlakoznak.

„Nagyszerű városunk és régiónk 1,5 millió zsidó lakója nem lép hátra” – nyomatékosította a felvonulás honlapja.

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”.

A rendezvényre zsidók ezreit várják. Szombat estig 2100-an jelezték részvételüket az eseményt hirdető Facebook-oldalon, és további 5300-an fejezték ki érdeklődésüket a rendezvény kapcsán.

Az esemény Facebook oldala a vallások közötti párbeszédet hirdető és egyéb civil partnerek tucatjai sorolja fel, köztük az Észak-amerikai Hindu Templom Társaságát, a Nemzeti LMBT Munkacsoportot és számos lelkészt, illetve tiszteletest olyanokként, akik biztosra jelezték a részvételüket. Városi és állami tisztviselők, valamint civil vezetők szintén megtisztelik az esemény megjelenésükkel.

A „Gyűlölet nélkül. Félelem nélkül” jelszavával fémjelzett felvonulással egy időben hasonló menetelésre kerül sor Jeruzsálemben is, amelyen várhatóan több százan vesznek majd részt a The Jerusalem Post szerint.

Az eseményekre a zsidókkal szemben New Yorkban és New Jersey-ben elkövetett erőszakos támadás-sorozat árnyékában kerül sor.

Végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók?

Az új igazságszolgáltatási reformok lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet az amerikai metropolisban – állítja a Tablet magazin szerzője.

Jichák Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke így fogalmazott:

„A vasárnapi jeruzsálemi szolidaritási felvonulás erős üzenetet fog küldeni New York-i nővéreinknek és fivéreinknek, amint büszkén áthaladnak a Brooklyn-hídon. Nem fogunk tétlenül állni a közösségünk tagjaival szemben kifejezett gyűlölet láttán, és egy emberként lépünk fel az antiszemitizmus elleni küzdelemben”.

A The New York Times egyébként szerkesztőségi cikkben állt ki a felvonulás mellett, rámutatva arra, hogy a tavaly bejelentett 421 gyűlölet-bűncselekmény több mint fele irányult zsidók ellen New Yorkban. Az írás úgy fogalmazott, hogy a felvonulás „esélyt kínál mindenféle vallású és hátterű ember számára, hogy kimutassa nélkülözhetetlen támogatását New York zsidó közösségei felé”.

Az antiszemita atrocitások száma valóban jelentősen megnövekedett tavaly New York City-ben. A New York-i Rendőrkapitányság szerint szeptemberig 163 esetet jelentettek be, ami 50%-os emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Sok támadás az ortodox zsidók ellen irányult.

A jeruzsálemi felvonulás helyi idő szerint délután 4 órakor kezdődik. A rendezvényen Jichák Herzog mellett beszédet mond a Cionista Világszervezet alelnöke, Yaakov Hagoel is.

Antiszemita támadással kezdődött 2020 New Yorkban

Két nő megtámadott egy haszid férfit Brooklynban és az egyik azt kiabálta: „Megöllek titeket zsidók!”