Ezreket várnak az antiszemitizmus elleni New York-i és jeruzsálemi felvonulásra

„Ha egy zsidót megtámadnak, akkor mindannyiunkat megtámadják”: így hirdetik az aktivisták a vasárnapi New York-i felvonulást az antiszemitizmus ellen.

Az antiszemitizmus és gyűlölet ellen vasárnapra tervezett New York-i szolidaritási felvonulás előtt a zsidó szervezetek és vezetők aktívan támogatták az eseményt a közösségi médiában – írja a The Times of Israel.

„Mindnyájunknak képesnek kell lennünk szabadon gyakorolni a vallásunkat és hagyományainkat, a maguk teljességében és félelem nélkül” – jelentette ki az Amerikai Rabbik Központi Konferenciája (CCAR) a Twitter-en, sürgetve a reform közösség tagjait, hogy vegyenek részt a rendezvényen vasárnap. „Ha egy zsidót megtámadnak, akkor mindannyiunkat megtámadják”.

No Title

We should all be free to practice our religion and traditions fully and without fear. When any Jew is targeted we are all targeted.#StandTogether, and say no to hate and fear this Sunday at the Solidarity March in NYC: https://t.co/2AH852xwgu#JewishandProud pic.twitter.com/LUUEkIBoWu

Hasonló üzeneteket osztott meg a Rágalmazás Elleni Liga (ADL), az Egyesült Zsidó Felhívás (UJA) New York-i tagszervezete, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és számos más közösségi és jóléti szervezet – köztük a Project Kesher, amely fiatal zsidó vezetők kinevelésével foglalkozik Izraelben és az egykori Szovjetunió területén, valamint az A Wider Bridge (Egy szélesebb híd), amely az LMBT-közösség szempontjainak érvényesülését támogatja a zsidó világban.

A UJA pénteki tweetje megerősítette, hogy a felvonulókhoz az afrikai-amerikai, muszlim, spanyol-amerikai és kínai-amerikai közösségek képviselői is csatlakoznak.

„Nagyszerű városunk és régiónk 1,5 millió zsidó lakója nem lép hátra” – nyomatékosította a felvonulás honlapja.

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”.

A rendezvényre zsidók ezreit várják. Szombat estig 2100-an jelezték részvételüket az eseményt hirdető Facebook-oldalon, és további 5300-an fejezték ki érdeklődésüket a rendezvény kapcsán.

Az esemény Facebook oldala a vallások közötti párbeszédet hirdető és egyéb civil partnerek tucatjai sorolja fel, köztük az Észak-amerikai Hindu Templom Társaságát, a Nemzeti LMBT Munkacsoportot és számos lelkészt, illetve tiszteletest olyanokként, akik biztosra jelezték a részvételüket. Városi és állami tisztviselők, valamint civil vezetők szintén megtisztelik az esemény megjelenésükkel.

A „Gyűlölet nélkül. Félelem nélkül” jelszavával fémjelzett felvonulással egy időben hasonló menetelésre kerül sor Jeruzsálemben is, amelyen várhatóan több százan vesznek majd részt a The Jerusalem Post szerint.

Az eseményekre a zsidókkal szemben New Yorkban és New Jersey-ben elkövetett erőszakos támadás-sorozat árnyékában kerül sor.

Végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók?

Az új igazságszolgáltatási reformok lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet az amerikai metropolisban – állítja a Tablet magazin szerzője.

Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke így fogalmazott:

„A vasárnapi jeruzsálemi szolidaritási felvonulás erős üzenetet fog küldeni New York-i nővéreinknek és fivéreinknek, amint büszkén áthaladnak a Brooklyn-hídon. Nem fogunk tétlenül állni a közösségünk tagjaival szemben kifejezett gyűlölet láttán, és egy emberként lépünk fel az antiszemitizmus elleni küzdelemben”.

A The New York Times egyébként szerkesztőségi cikkben állt ki a felvonulás mellett, rámutatva arra, hogy a tavaly bejelentett 421 gyűlölet-bűncselekmény több mint fele irányult zsidók ellen New Yorkban. Az írás úgy fogalmazott, hogy a felvonulás „esélyt kínál mindenféle vallású és hátterű ember számára, hogy kimutassa nélkülözhetetlen támogatását New York zsidó közösségei felé”.

Az antiszemita atrocitások száma valóban jelentősen megnövekedett tavaly New York City-ben. A New York-i Rendőrkapitányság szerint szeptemberig 163 esetet jelentettek be, ami 50%-os emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Sok támadás az ortodox zsidók ellen irányult.

A jeruzsálemi felvonulás helyi idő szerint délután 4 órakor kezdődik. A rendezvényen Isaac Herzog mellett beszédet mond a Cionista Világszervezet alelnöke, Yaakov Hagoel is.

Antiszemita támadással kezdődött 2020 New Yorkban

Két nő megtámadott egy haszid férfit Brooklynban és az egyik azt kiabálta: „Megöllek titeket zsidók!”