Auschwitzi elgázosítást játszottak lengyel diákok

A lengyel iskola hétéves tanulói csíkos rabruhába öltözve hullottak a földre, amikor a színpadon füsttel imitálták a gázt, mintha az auschwitzi haláltábor gázkamráiban lennének – írja a The Times of Israel. Társaik horogkeresztes egyenruhában szerepletek az előadásban, amelyet elítélt a lengyel Auschwitz Múzeum.

Az előadást múlt hónapban tartották Labunie város katolikus általános iskolájában, Kelet-Lengyelországban, bemutatva a nácik áldozatait. A diákok SS-egyenruhát húztak, valamint a gázkamrákban megölt rabok szerpét is eljátszották, ami a múzeum szerint ízléstelen volt.

„A náci Németország olyan ország volt, amely megsértette a természeti törvények szabályait, és ehelyett egy ember által létrehozott törvényekre épült”

— mondta Mariusz Kukiełka, Łabunie polgármestere a gyerekeknek és szüleiknek.

„Ma még mindig küzdenünk kell olyan emberekkel, baloldali csoportokkal, akik egy új, istentelen társadalom létrehozásán dolgoznak”

— tette hozzá a polgármester.

Néhány gyerekszereplő még csak hét éves volt – közölte a Notes from Poland híroldal, amely több, az esettel foglalkozó lengyel cikket is idéz összefoglalójában. Az oldalt a krakkói pedagógiai egyetem működteti.

A Newsweek Polska lengyel lap szerint iskolák ezreiben tartottak már hasonló előadásokat, a lengyel áldozatokra emlékezve.

Az ünnepséget az iskola átnevezésének tiszteletére rendezték, új neve a Zamojszczyzna gyermekei, amely 110 ezer lengyel – köztük 30 ezer gyermek – deportálására utal 1942-ben és 1943-ban. A környék gyermekeinek egy részét később Majdanekbe és Auschwitzba vitték.

„Az a gondolat, hogy ilyen korú gyermekeket SS-egyenruhába öltözzünk, és velük együtt halálos jeleneteket készítsünk, egyszerűen rossz”

– írta a Twitteren az Auschwitz Múzeum.

„A felnőttek, akik ezt szervezték, nem rendelkeznek a minimális érzékenységgel sem ahhoz, hogy egy ilyen nehéz és tragikus témát oktassanak a gyerekeknek”

– tette hozzá az intézmény.

Lengyel elnök: Izrael felel az erősödő antiszemitizmusért

Duda szerint országát „megalázták” olyan izraeli politikusok, akik a lengyeleket a nácikkal való kollaborálással vádolták.